Човекът, който уби Дон Кихот

The Man Who Killed Don Quixote

Испания, Великобритания, Франция, Португалия, 2018, 132 мин.

Жанр: приключенски, комедия, драма

Режисьор: Тери Гилиъм

Сценаристи: Тери Гилиъм, Тони Грисони

В ролите: Адам Драйвър, Джонатан Прайс, Стелан Скарсгард, Олга Куриленко, Серхи Лопес, Джорди Мола, Жоана Рибейро, Роси де Палма и др.

Език: английски, испански

Субтитри: български

По мотиви от романа „Дон Кихот” на Мигел де Сервантес

За филма

Тоби, циничен рекламен директор, се пренася във времето от Лондон през 21 век към Ла Манча от 17 век. Един възрастен испански обущар, който си въобразява, че е Дон Кихот, го обърква с оръженосеца Санчо Панса. Постепенно Тоби бива погълнат от този илюзорен свят и губи способността да различи фантазията от реалността. В хода на това комично и все по-сюрреалистично приключение Тоби е принуден да се изправи срещу трагичните последици от един филм, който е направил в младите си години – филм, който завинаги е променил надеждите и мечтите на малко испанско селище. Може ли Тоби да се промени и да си възвърне човечността? Може ли Дон Кихот да се спаси в лудостта си, без да бъде обречен на смърт? И дали любовта ще покори света?

Трейлър

Прожекции

Културен център G8

Четвъртък,
11 октомври 2018 г., 18:15 часа

Евросинема

Събота,
13 октомври 2018 г., 16:00 часа

Одеон

Неделя,
14 октомври 2018 г., 18:30 часа

Зала 1 на НДК

Вторник,
16 октомври 2018 г., 19:00 часа

Френски институт

Сряда,
17 октомври 2018 г., 18:30 часа

Cine Grand, Park Center

Четвъртък,
18 октомври 2018 г., 19:00 часа

Одеон

Петък,
19 октомври 2018 г., 21:00 часа

Cine Grand, Park Center

Събота,
20 октомври 2018 г., 19:00 часа

Люмиер Лидл

Неделя,
21 октомври 2018 г., 17:30 часа

За книгата

Провинциалният благородник Дон Кихот прекарва цялото си време в четене на рицарски романи. Те толкова завладяват съзнанието му, че накрая започва да се отъждествява с техните герои. Яхнал дръгливия си кон Росинант и съпроводен от верния си оръженосец Санчо Панса, той тръгва да се бори срещу несправедливостта… „ДонКихот“ е най-значимата творба на Мигел де Сервантес и оказва огромно влияние върху развитието на фикцията. Романът е преведен на всички съвременни езици, появява се в стотици издания, има множество интерпретации и в други области на изкуството. Името на Мигел де Сервантес Сааведра е синоним на безсмъртието, а неговият герой Дон Кихот – на всепобеждаващия човешки дух. Създавайки великия си роман, Сервантес прекрачва във вечността, защото неговият рицар преминава през столетията, озарен от божествената лудост на своя хуманизъм – надежда, с която дарява поколенията.