CineLibri 2013-2014

Традицията на уникалния по рода си кино-литературен форум CineLibri започва още през 2009 г., когато емблематичната кино-литературна поредица „Амаркорд” придоби широка популярност в България. Обединила изповеди, импресии и есета на най-прочутите кинорежисьори и сценаристи в света, тя неслучайно стана носител на наградата „Бронзов лъв“  на Асоциацията на българските книгоиздатели за най-добър издателски проект.

Заченат с вяра в добрата литература и магията на киното, което й вдъхва нов живот, фестивалът лесно намери място в културния афиш в България. През годините българската публика се срещна с множество артисти – кинорежисьори и актьори от световна величина, в т.ч. Кшищоф Зануси, Вим Вендерс, Дейвид Линч, Жерар Депардийо, Андрей Кончаловски, Фолкер Шльондорф, Жан-Клод Кариер и др.

По покана на организаторите от 2009 г. насам у нас гостуваха редица писатели с международна слава и признание, чиито книги и киносценарии оживяха на големия екран под вещата палка на знакови кинорежисьори. Сред тези автори се нареждат имена като Марио Варгас Льоса, Фредерик Бегбеде, Лаура Ескивел, Анжел Вагенщайн, Паоло Джордано, Катрин Панкол, Херман Кох, Давид Фоенкинос, Ким Монзо, Юхан Теорин, Катарина Масети, Гийермо Мартинес, Владислава Войнович и др.

В интервала от 2009 до 2014 г. българските читатели и зрители присъстваха на екранизации като „Коко и Игор” (по книгата на Крис Грийнхалч), „Жълтите очи на крокодилите” (по едноименния роман на Катрин Панкол), „1000 глупаци” (по романа на Ким Монзо), „Ив Сен Лоран” (по биографичната книга на Лоранс Бенаим), документални филми на реж. Георги Тошев за Емир Кустурица и Силви Вартан по мотиви от техните автобиографични произведения и много други.

Значителна част от събитията бяха осъществени с любезното съдействие на нашите партньори от Сервантес Институт и Френски културен институт.

Специалното издание на CineLibri през 2015 г., увенчало 25-годишнината на компанията организатор ИК „Колибри”, даде нов тласък на културния форум и допринесе за популярността му и извън пределите на страната. Докато между 2009 и 2014 г. фестивалните събития се провеждаха изключително в столицата София, през 2015 г. те бяха „изнесени” във Варна и Пловдив, а от 2006 г. и в други български градове.

Всяка прожекция по традиция е съпроводена със специално събитие с подходящ формат. Фестивалът постепенно въведе и утвърди ежегодното провеждане на активни творчески дискусии и литературни премиери в рамките на фестивалните прожекции, с участието на изтъкнати киноексперти и литературни критици. Представянето на книгите  и съответните екранизации обикновено интегрира и представители на други изкуства, в т.ч. автори на оригинални мултимедийни пърформанси, танцови и театрални представления, майсторски художествени инсталации и др.

От самото си начало фестивалът има за цел да запознава публиката с най-новите постижения в европейския и световния кино-литературен живот и предлага едно завършено и незабравимо преживяване, потапяйки  зрители и читатели в атмосферата, съпътствала раждането на безспорни литературни шедьоври и техните филмови адаптации.