Cinelibri - плакат

CineLibri 2015

CineLibri 2015 се проведе в най-многолюдните градове в страната – София, Пловдив и Варна. Сред специалните гости на фестивала са изтъкнатият италиански режисьор, сценарист и актьор Серджо Кастелито, блестящата италианска писателка Маргарет Мацантини и майсторът на психологическия трилър Дъглас Кенеди.

От 2 до 11 ноември 2015 година жители и гости на София, Пловдив и Варна имаха удоволствието да присъстват на първото издание на първия по рода си кино-литературен фестивал CineLibri.

Ако най-мащабните киносъбития сканират актуалните творчески търсения в европейското и световното кино и имат за цел да привлекат вниманието и на взискателния зрител, екранизациите на литературни произведения с висока художествена стойност имат двойна цел: да предложат изтънчено визуално преживяване и да насърчат любовта към четенето. Въпреки че боравят с различни изразни средства, доброто кино и качествената книга са двете страни на един и същ медал и следва да се промотират съвместно, за да може посланията им да стигнат до повече зрители и читатели.

От 2 до 11 бяха прожектирани 14 филма, образци на най-добрите екранизации на книги. Всяка прожекция бе съпроводена от дискусия или хепънинг с фокус, произтичащ от характеристиките на творбата с участието на известни български актьори и музиканти, както и срещи със самите автори на литературните творби и създателите на техните екранизации. Целта бе да поднесем на публиката едно комплексно и незабравимо преживяване, зрители и читатели да се потопят в атмосферата, съпътствала раждането на литературните творби и техните екранизации.

Видяхме

  • Едни от най-успешните екранизации по безспорни литературни шедьоври.
  • Прожекции както на нови филми, така и на кинокласики и образци на игралното кино.
  • Много приятни емоции, подаръци и изненади, съпътстващи всяка прожекция.
  • Представяне на всички книги, вдъхновили появата на съответните киноадаптации.
  • Страстни дискусии, тематични коктейли и хепънинги с участието на известни български артисти.
  • Детски филми и срещи с любимите герои на децата на живо в киносалоните.
  • Документално кино и почетна вечер на Амаркорд.
  • 30% намаление върху екранизираните книги по време на всички прожекции.

НЕЗАБРАВИМИ СРЕЩИ СЪС СПЕЦИАЛНИТЕ ГОСТИ НА ФЕСТИВАЛА

Дългас Кенеди

Дъглас Кенеди

най-четеният американски писател във Франция

Маргарет Мацантини

Маргарет Мацантини

една от най-ценените съвременни италиански писателки

Серджо Кастелито

Серджо Кастелито

знаков италиански режисьор и актьор

Галерия