Cinelibri - плакат 2016

CineLibri 2016

Над 100 прожекции на 20 филма, 10 национални премиери и една световна ще предложи второто издание на CineLibri – единственият в света кино-литературен фестивал!

Тази година форумът ще се проведе между 5 и 16 октомври в София, Пловдив, Варна, Враца, Видин, Търговище, Ловеч и Сливен и отново ще заложи на симбиозата между двете най-популярни изкуства в света – литературата и киното.

Специалните гости на CineLibri 2016 са забележителни личности, постигнали световен успех благодарение на своето новаторско мислене, смелостта да отстояват позиции и изкуството на творческата провокация. Самият Фредерик Бегбеде, една от най-ярките фигури на френския артистичен свят, ще даде старт на второто издание на CineLibri на 5 октомври в зала 1 на Националния дворец на културата. Той ще представи филма си Идеалът„, създаден по мотиви от собствения му бестселър – „Помощ, простете“, издаден и у нас.

В списъка със звездните гости присъстват и имената на Иржи Менцел, живата легенда на чешката кинематография, и Арнон Грюнберг, едно от най-провокативните пера на съвременната холандска проза. Те ще открият прожекциите на екранизациите „Обслужвал съм английския крал” и „Тирза”, отличени с редица международни награди. Специален гост на CineLibri 2016 е и Катрин Бернщайн, съсценарист и режисьор на документалния филм „Книжарят”, вдъхновен от личността на големия френски писател Ромен Гари.

Освен че ще се запознаят с четирима изключителни творци, зрителите на CineLibri в столицата ще имат привилегията да видят първи една от най-амбициозните кинопродукции на 2016-а година: „Геният” на Майкъл Грандейдж, адаптация на блестящата биографична творба на А. Скот Бърг. Книгата е посветена на впечатляващата личност на Максуел Пъркинс, гения, създал гении като Хемингуей и Фицджералд. В образа на Пъркинс се превъплъщава Колин Фърт, партнират му ослепителната Никол Кидман и Джъд Лоу, който влиза в кожата на ексцентричния писател Томас Улф. Официалната българска премиера на филма ще се състои на 11 октомври, вторник, в зала 1 на НДК. След 16 октомври филмът ще се разпространява в артсалоните в цялата страна.

Директорът и главен селекционер на фестивала Жаклин Вагенщайн обещава незабравими емоции с превъзходно подбрани модерни класики и нови филми, които пристигат у нас след триумф на най-големите кинофестивали. Бонус за зрителите ще бъде отстъпката в размер до 30% върху екранизираните книги, валидна за продажбите в рамките на самите прожекции. Тази година фестивалът ще има и силна паралелна програма, включваща дискусии, работилници и срещи както за зрители, така и за професионалисти.

В рамките на две седмици ще проследим пътя на думите от белия лист до големия екран. Защото… литературата осмисля живота, но киното го омагьосва!

Видяхме

  • Едни от най-успешните екранизации по безспорни литературни шедьоври.
  • Прожекции както на нови филми, така и на кинокласики и образци на игралното кино.
  • Много приятни емоции, подаръци и изненади, съпътстващи всяка прожекция.
  • Представяне на всички книги, вдъхновили появата на съответните киноадаптаци.
  • Страстни дискусии, тематични коктейли и хепънинги с участието на известни български артисти.
  • 30% намаление върху екранизираните книги по време на всички прожекции.

НЕЗАБРАВИМИ СРЕЩИ СЪС СПЕЦИАЛНИТЕ ГОСТИ НА ФЕСТИВАЛА

Фредерик Бегбеде

Фредерик Бегбеде

ексцентричният писател и кинорежисьор

Арнон Грюнберг

Арнон Грюнберг

известният холандски писател

Иржи Менцел

Иржи Менцел

живата легенда на чешкото кино

Катрин Бернщайн

Катрин Бернщайн

съсценарист и режисьор на документалния филм „Книжарят”

Галерия