Корнелиус, виещият мелничар

Cornelius, the Howling Miller

Франция, Белгия, 2017, 107 мин.

Жанр: драма, комедия

Режисьор: Ян Льо Кьолек

Сценаристи: Жан-Люк Гадет, Дейвид Елкаим, Гладис Марсиано, Ян Льо Кьолек

В ролите: Бонавантюр Гакон, Анаис Демустие, Гюстав Керверн, Дени Лаван, Кристоф Пау

Език: френски

Субтитри: български

По романа „Мелничарят, който виеше срещу луната” на Арто Паасилина

За филма

Когато мелничарят Корнелиус решава да построи вятърна мелница на едно планинско възвишение в района на малко селце, дори не допуска, че неговото честно и неподправено присъствие ще наруши обществения ред. Но Корнелиус демонстрира такава мощна енергия, че скоро поражда безпокойство у своите съселяни. Единствено красивата Кармен изглежда способна да го възприеме такъв, какъвто е, дори когато вие през нощта, обзет от сила, която не е в състояние да контролира… Режисьорът Ян Льо Кьолек успява да внуши амбивалентността на човешката природа и на света изобщо, в който страданието съжителства с необятна красота. (Лоранс Реймонд)

Съдбите на тримата се преплитат, а покрай тях се появяват образите на сестрата и бащата на Едуар, на чаровното момиченце Луиз, на любимата на Албер…

 

Награди и номинации:

  • Награда на публиката от фестивала в Белфорт

Трейлър

Прожекции

Френски институт

Събота,
13 октомври 2018 г., 19:00 часа

Дом на киното

Понеделник,
15 октомври 2018 г., 20:00 часа

Одеон

Събота,
20 октомври 2018 г., 18:45 часа

За книгата

Един ден Гунар Хутунен се появява изневиделица в едно финландско село, където купува местната мелница. Човекът мели зърното на съселяните си, отваря и дъскорезница, влюбва се в Санелма, младата съветничка към местния кръжок по зеленчукопроизводство… Човек като човек. Но с една странност – когато е обзет от много силни чувства, когато е ядосан или радостен, бесен или щастлив, Хутунен вие срещу Луната. Това си му е начинът да даде израз на душевното си състояние. И понеже една странност влече втора, и понеже повечето хора не понасят чуждото различие, не след дълго мелничарят е обявен за луд и става обект на (почти) всеобща ненавист. Така започват неприятностите му. Но те няма да ви разплачат. „Мелничарят, който виеше срещу Луната” е роман с нетипичен главен герой, написан с типичната жизнерадостна усмивка на един изключителен творец, спечелила му милиони почитатели по цял свят.