Дама пика

The Queen of Spades

Русия, 2016, 120 мин.

Оригинално заглавие: Dama Pik

Жанр: трилър

Режисьор: Павел Лунгин

Сценаристи: Александър Лунгин, Павел Лунгин, Валери Печейкин, Стивън Уолш

В ролите: Ксения Рапопорт, Иван Янковски, Игор Миркурбанов, Евгений Зеленски, Мария Курденевич и др.

По едноименната повест на А. С. Пушкин

За филма

Оперната дива Софя Майер след дълги години на изгнание се завръща в Русия. Певицата възнамерява да постави „Дама пика” от Чайковски на сцената, на която е дебютирала. Пиесата без съмнение ще е събитието на сезона, а за всички участници в представлението това ще е възможност да станат известни. За слава и пари мечтае младият певец от оперната трупа Андрей и „Дама пика” е неговият шанс за постигане на желаното. Той е готов да направи всичко, за да получи ролята на Херман…

 

Награди и номинации:

  • 2017 Награди „Златен орел” за най-добър актьор (Иван Янковски) и за най-добър грим
  • 2017 Номинации за наградата „Златен орел” за най-добра актриса (Ксения Рапопорт) и за най-добър монтаж (Каролина Мачиевска)
  • 2017 Награда на публиката за режисьора (Павел Лунгин) от филмовия фестивал в Талин
  • 2016 Награда „Капри” за най-добра актриса (Ксения Рапопорт)

Трейлър

Прожекции

Зала „България“

Петък,
13 октомври 2017 г., 19:00 часа

РКИЦ, ул. Шипка 34

Събота,
14 октомври 2017 г., 19:00 часа

Люмиер Lidl

Неделя,
15 октомври 2017 г., 18:00 часа

Културен център G8

Сряда,
18 октомври 2017 г., 18:15 часа

За книгата

„Страстта към играта е най-силната страст” – А. С. Пушкин

В началото на XIX век Александър С. Пушкин добавя поредния си „трофей“ в списъка с литературни произведения – повестта „Дама Пика“. Творбата е вдъхновена от легендата за страховитата Дама Пика, която сеела страх, ужас и дори смърт. В повестта Пушкин разказва за измеренията на човешката алчност. Херман (главният герой) обичал да наблюдава как хората играят на карти и залагат, но никога не смеел да се включи и да заложи нещо. Докато една възрастна графиня със завиден късмет не му намекнала, че всеки успех крие своята тайна.

Херман бил обсебен от мисълта за лесна печалба, затова  една вечер отишъл при графинята и я принудил да му сподели тайната на играта. Колкото и графинята да  го убеждавала, че всичко е било просто шега, мъжът не вярвал и опрял пистолет в главата й. Тогава от ужас графинята починала. След погребението призракът на възрастната жена посетил Херман и разкрил тайната – той трябвало да играе всяка вечер по веднъж, като първата вечер да залага на 3, втората на 7, а третата на Асо.

Мъжът изтеглил всичките си спестявания и направил каквото му било заръчано, но на третата вечер, когато заложил всичко на Асо, вместо печелившата карта се паднала Дама Пика и той изгубил всичките си пари. Когато Дама Пика се появила, тя му намигнала и той полудял от ужас.