Дворянско гнездо

Оригинално заглавие: Дворянское гнездо

Русия, 1969, 111 мин.

Жанр: романтичен

Режисьор: Андрей Кончаловски

Сценаристи: Валентин Ежов, Андрей Кончаловски

В ролите: Ирина Купченко, Леонид Кулагин, Беата Тишкевич, Тамара Чернова

Език: руски

Субтитри: с превод на български

По романа на Иван Тургенев

За филма

След 11 години, прекарани в Париж, Фьодор Иванович Лаврецки се връща в имението си, излъган от жена си, която му е изневерила, и разочарован от живота. Не след дълго той се влюбва в младата и очарователна със своята невинност Лиза, а когато научава от вестниците за смъртта на съпругата си, ѝ се обяснява в любов. Но неочаквано в имението пристига „възкръсналата” му жена Варвара Павловна и съдбата безжалостно отнема надеждите за щастие.

Трейлър

Прожекции

РКИЦ, ул. Шипка 34

Вторник,
16 октомври 2018 г., 18:30 часа

За книгата

„Наскоро от Париж се върна Тургенев… Поет, талант, аристократ, красавец, богаташ, умен, образован, 25-годишен – не зная има ли нещо, с което природата да не го е надарила”, пише Фьодор Достоевски на брат си Михаил през 1845 г. А по това време младият Иван Тургенев (1818–1883) все още не е написал знаменитите си романи, както и „любовните” повести, част от които са представени в този том: „Ася” (1857), „Първа любов” (1860), „Пролетни води” (1872), странната и обсебваща „Песен за тържествуващата любов” (1881) и мистичната „Клара Милич” (1883). Всички те са обединени от темата за любовта: прелестна, вдъхновяваща, съдбовна, разтваряща неведомите дълбини на човешката душа. Техният духовен център са емблематичните „тургеневски момичета”: своенравни и всеотдайни, разкрепостени и раними, романтички, следващи сърцето си, а не закостенелите обществени норми.

Естетическата наслада от тези малки шедьоври за щастието, дълга, егоизма и саможертвата е безспорна – това е най-изящната и живописна проза в руската класическа литература. Както и удивителното писателско новаторство и смелостта на един от големите писатели от втората половина на XIX век.