Една любов на Суан

Swann in Love

Франция, ФРГ, 1984, 110 мин.

Жанр: драма, романс

Режисьор: Фолкер Шльондорф

С участието на: Джеръми Айрънс, Ален Делон, Фани Ардан, Орнела Мути, Мари-Кристин Баро

Език: английски, френски, немски

Субтитри: български

За филма

През 1890 г. елегантният и образован Шарл Суан попада в най- висшите кръгове на френското общество в Париж. Влюбва се в красива куртизанка и, въпреки предупрежденията на приятелите си, й се посвещава изцяло. Всички наоколо са безкрайно любезни, но Суан никога повече няма да бъде един от тях.

Сценарият е дело на Питър Брук и Жан-Клод Кариер. Във филма „Една любов на Суан“ по монументалния роман „По следите на изгубеното време“ на Марсел Пруст участва цяло съзвездие от актьори – Джеръми Айрънс, Ален Делон, Фани Ардан, Орнела Мути, Мари-Кристин Баро.

Трейлър

Прожекции

Одеон

Четвъртък,
12 октомври 2017 г., 18:15 часа

Културен център G8

Събота,
14 октомври 2017 г., 20:00 часа

Френски институт

Вторник,
17 октомври 2017 г., 19:00 часа

Влайкова

Четвъртък,
19 октомври 2017 г., 20:00 часа

Евросинема

Неделя,
22 октомври 2017 г., 18:15 часа

Фолкер Шльондорф

Фолкер Шльондорф е знаменит европейски режисьор, известен с творбите си на няколко поколения киномани по цял свят. Роден във Висбаден, Германия, през 1939 г., 40 години по-късно той печели едновременно „Оскар“ за най-добър филм и „Златна палма“ в Кан за филма си „Тенекиеният барабан“ – екранизация по Гюнтер Грас. Той се превръща в един от най-важните немски режисьори от следвоенния период, заедно с Райнер Вернер Фасбиндер, Вернер Херцог и Вим Вендерс. Някои от най-известните му филми са адаптации на романи: „Пощадата“ по Маргьорит Юрсенар, „Хомо Фабер“ по Макс Фриш, „Загубената чест на Катарина Блум“ по Хайнрих Бьол. Сред най-обсъжданите му кинотворби е и филмът „Една любов на Суан“ по монументалния роман „По следите на изгубеното време“ на Марсел Пруст. „Завръщане в Монтаук“, отново по Макс Фриш, е почти автобиографичен за режисьора и разказва драматичната история на една любов, която не е получила своя шанс навреме.

В автобиографичната книга „Светлина, сянка и движение“ Шльондорф разказва с нежност за другите и безмилостно за себе си. Първата му любов са книгите. Втората – филмите. Колкото до жените, те са повод за полети във висините и за дълбоки житейски кризи. Как се работи с Бриджит Бардо и Жана Моро, с Дъстин Хофман и Ален Делон, как се екранизират текстове на Артър Милър, Гюнтер Грас, Макс Фриш и Марсел Пруст.