Есенна соната

Autumn Sonata (оригинално заглавие: Höstsonaten)

Франция, Западна Германия, Швеция, Великобритания, 1978, 99 мин.

Жанр: драма

Режисьор: Ингмар Бергман

Сценаристи: Ингмар Бергман

В ролите: Ингрид Бергман, Лив Улман, Лена Нюман, Ерланд Йозефсон, Гунар Бьорнстранд

Език: шведски, английски

Субтитри: български

За филма

Филм за сложните отношения майка-дъщеря. Майката, известна пианистка, винаги е била много заета с работата си и вечно на път. Не е виждала дъщеря си от 7 години…

„Есенна соната” е разказ за дългото пътуване на деня към нощта, в което веселите трели на утрото отстъпват пред все по-дълбоки страхове и вини, обвинения и себеотрицание, викове и шепот. Заставайки встрани от тази материя и наблюдавайки я с бистър и страничен поглeд, Бергман не сочи изход, какъвто едва ли е възможен.

Трейлър

Прожекции

Евросинема

Петък,
19 октомври 2018 г., 18:30 часа

Културен център G8

Събота,
20 октомври 2018 г., 17:45 часа

Одеон

Неделя,
21 октомври 2018 г., 16:30 часа

За режисьора

„Филмът, освен ако не е документ, е сън, блян… На монтажната маса, когато преглеждам заснетите кадри, досущ както някога в детството дъхът ми секва от усещането за вълшебство.“

Ингмар Бергман, който успяваше да изрази това замайващо усещане за чудо десетилетия наред, разказва за житейската си любовна връзка с киното в своята изумително визуална автобиография „Латерна магика“.

Спомените на Бергман проследяват живота му от детските години в шведската провинция, през работата му в театъра, до триумфите в киното, както и бурните му романтични истории с пет съпруги и няколко любовници. Бергман си спомня своя живот чрез поредица от дълбоко лични ретроспекции, документиращи някои от най-важните моменти в историята на киното на XX век, както и личните обсесии на твореца, въвлечен в тях. Написана със завладяваща чувствителност, „Латерна магика“ е прозорец към съзнанието на един от великите гении на киното.