Геният

Genius

Великобритания, САЩ, 2016, 104 мин.

Жанр: биографична драма

Режисьор: Майкъл Грандейдж

Сценаристи: Джон Лоуган

Продуценти: Джеймс Биърман, Майкъл Грандейдж, Джон Лоугън и др.

В ролите: Колин Фърт, Джъд Лоу, Никол Кидман, Лора Лини, Гай Пиърс, Доминик Уест и др.

По романа на Андрю Скот Бърг „Макс Пъркинс: редактор на гений”

За филма

Филмът проследява живота на легендарния американски литературен редактор Максуел Пъркинс (1884 – 1947 г.) по времето, когато е работил в издателство „Скрибнър” върху произведенията на Томас Улф, Ърнест Хемингуей, Скот Фицджералд и други автори.

Колин Фърт се превъплъщава блестящо в ролята на Пъркинс, Джъд Лоу – в ролята на Томас Улф, Гай Пиърс е Скот Фицджералд, а Доминик Уест изгражда образа на Ърнест Хемингуей. Ослепителната Никол Кидман вдъхва живот на не по-малко интригуващ персонаж – този на дизайнерката на костюми Алайн Бърнстайн (1880 – 1950 г.)

 

Награди и номинации:

  • 2 номинации за Майкъл Грандейдж от Международния филмов фестивал в Берлин – „Златна мечка” 2016 и най-добър първи пълнометражен филм

Трейлър

За книгата

Андрю Скот Бърг ни въвежда зад кулисите на творческото писане и интимните взаимоотношения на Макс Пъркинс с едни от най-големите литературни светила на XX век. Но читателят научава повече и за неговия личен живот, за турбулентния му брак, за изумителната му ексцентричност и за тайната му афера с човек от висшето общество – негово доверено лице в продължение на двайсет и пет години.

„Добрият редактор не създава нищо, той само освобождава творческата енергия” – Макс Пъркинс