Истанбул червен

Istanbul Rosso

Италия, Турция, 2017, 120 мин.

Oригинално заглавие: Istanbul Kirmizisi

Жанр: драма

Режисьор: Ферзан Йозпетек

Сценарист: Ферзан Йозпетек

В ролите: Халит Ергенч, Туба Бюйюкюстюн, Мехмет Гюнсюр, Халюк Билгинер, Серра Йълмаз

Език: турски

Субтитри: български

По едноименния роман на Ферзан Йозпетек

За филма

Една вечер турски режисьор, живеещ в Рим, решава да хване самолета за Истанбул, където е роден и израснал. Внезапното завръщане у дома запалва един по един спомените му: за майката, красива и меланхолична жена; за бащата, мистериозно изчезнал и също толкова мистериозно появил се след 10 години; за бабата, изтънчената „османска принцеса“ ; за „лелите“, приятелките на майката, жизнени и жадни за страсти; за вярната прислужница Диаманте. За първото хвърчило, първия филм, първите откраднати целувки. За аромата на липите и гаснещите лета на Мар ди Мармара, които не свършват никога. И, разбира се, за първата любов – забранена, разтопяваща и изгубена.

Но Истанбул знае как да приюти героя отново. Защото ако миналото понякога се връща, настоящето има дарбата да ни сграбчва: достатъчна е една среща, едно телефонно обаждане, графит върху стената. Стъпките на режисьора се пресичат с тези на една жена. Тръгнали са заедно от Рим, с един и същ самолет, седнали близо един до друг. Не се познават. Не още. Тя пътува по работа и за удоволствие, в компанията на съпруга си и на една млада двойка колеги. Но в Истанбул ще се случи нещо, което ще промени завинаги живота й. Между кафето и хамама, неразрешими любовни истории и разкрити изневери, носталгия и сладостраст, съдбите на режисьора и жената неизбежно се докосват и накрая се съединяват…

 

Награди и номинации:

  • 2017 Номинация за Golden Ciak за най-добър саундтрак (Джулиано Тавиани, Кармело Травиа)

Трейлър

Прожекции

Дом на киното

Четвъртък,
12 октомври 2017 г., 19:00 часа

Люмиер Lidl

Сряда,
18 октомври 2017 г., 18:30 часа

Одеон

Четвъртък,
19 октомври 2017 г., 20:30 часа

За книгата

Майка е била права по този въпрос. Било е напълно възможно едновременно да обичаш двама души. Това научих…  И дори от време на време да се съпротивляваш на това, да се самообвиняваш, няма да има полза.

Режисьорът Ферзан Йозпетек от 1976 година живее в Италия. Първият му роман, „Червеният Истанбул”, със своя увлекателен език и сюжет, който повлича след себе си читателя, вдъхновява едноименен филм с интригуваща развръзка. Книгата разказва история с два основни персонажа – Мъжът и Жената. Мъжът е писател, който вярва, че е открил себе си. А Жената е Анна, която е застанала лице в лице със своите истини, научила се е да живее с тях и сега се опитва да начертае нов път в живота си. В самолета пътищата на мъжа и жената се пресичат за миг и така започва тяхната споделена история. Любов, тъга, обида, равносметки, връзки – стари, нови, изживени или неизживени, вълнуващи чувства… Всички тези неща разпръскват цветни багри, които се смесват във времето и пространството и накрая пред вас изниква една невероятна картина. И вие точно като в сънищата, тръгвате след този сън и в същото време намирате в себе си смелост да тръгнете на пътешествие в дълбините на вътрешното си „аз”.

„Червеният Истанбул” е роман за съпротивата и противопоставянето. За това, че всеки има право на втори шанс в живота, стига да има смелост да го поиска и последва… Освен всички друго, тази книга е обяснение в любов към един забележителен град – Истанбул.