История на любовта

The History of Love

Франция, Канада, Румъния, САЩ, 2016, 134 мин.

Жанр: драма, романс, военен

Режисьор: Раду Михайлеану

Сценаристи: Раду Михайлеану, Марсия Романо

В ролите: Джема Артертън, Дерек Жакоби, Елиът Гулд, Софи Нелисе, Тори Хигинсън, Марк Рендал и др.

Език: английски

Субтитри: български

По едноименния роман на Никол Краус

За филма

Един филм на режисьора Раду Михайлеану („Концертът“, „Изворът на жените”), в който се разказва история за отдавна изгубена книга, която внезапно се появява и свързва историите на старец, издирващ сина си, и момиче, издирващо лекарство за болната си майка.  Сценарият е адаптация по едноименния роман на Никол Краус – класическа любовна история от 70-те години на ХХ век. Това е една от най-високобюджетните продукции, заснети в Румъния.

Трейлър

Прожекции

Евросинема

Неделя,
15 октомври 2017 г., 20:30 часа

РКИЦ, ул. Шипка 34

Четвъртък,
19 октомври 2017 г., 19:00 часа

Люмиер Lidl

Събота,
21 октомври 2017 г., 15:30 часа

Одеон

Неделя,
22 октомври 2017 г., 17:30 часа

Галерия Сан Стефано

Неделя,
22 октомври 2017 г., 17:30 часа

За книгата

Наистина, няма много за разказване.
Той беше велик писател.
Влюби се.
Любовта беше неговият живот.

Хипнотичната сила на тази мистична книга, в която има и вяра в думите, и безусловно приемане на силата на любовта, до голяма степен се крие в познатото „Ръкописите не горят”. Пребродили няколко континента, закрепените на белия лист слова за любовта отказват да изчезнат безследно във времето и пространството и попаднат ли във верните ръце, раждат смях, сълзи, ласки и тъги.

В началото на своя „истински” живот, петнайсетгодишната Алма размишлява за изчезващите видове и се подготвя за оцеляване в пустошта. Лео Гурски, авторът на книгата „История на любовта”, от която родителите на Алма на времето са избрали името й, очаква смъртта с тревога: дали изобщо някой ще забележи, че си е отишъл от този свят?

Самотата сред другите, страхът, че човекът все пак е смъртен и любимите хора не могат да бъдат заместени и забравени, болката от невъзможността да приемеш своята и чуждата ранимост… С тези ноти Краус композира своя химн на любовта във всепоглъщащия роман, който се чете на един дъх.

„Тази книга ще разбие сърцето ви и веднага след това ще го слепи, за да затупти отново със силата на любовта” – Кен Калфус

„Цял живот може напразно да търсим книга, в която тъй нежно се спояват тайнство, поезия и медитация; която да ни заплени, да ни разтърси и в крайна сметка да ни донесе утеха.” – Елизабет Бърг