„Дюн“ на Ходоровски

Jodorowsky’s Dune

САЩ, Франция, 2013, 90 мин.

Жанр: документален филм

Режисьор: Франк Павич

С участието на: Алехандро Ходоровски, Мишел Сейду, Аманда Лиър, Х. Р. Гигер и др.

Език: английски, френски, немски, испански

Субтитри: български

За филма

Документален филм за култовия кинорежисьор и визионер Алехандро Ходоровски и неговия амбициозен, но обречен проект за екранизация на „Дюн“, монументалната научнофантастична творба на Франк Хърбърт.
Ако не знаете защо историята около един неосъществен филм може да бъде толкова интересна, че да правят филм по нея, значи не знаете кой всъщност е Ходоровски, колко точно е луд и какви са били идеите му за „Дюн“.

„Къде е смисълът на живота? Смисълът е в това, да си създадеш душа.“

„Амбициите ми за „Дюн“ бяха огромни. Исках да създам филм пророк, да променя мисленето на младите. „Дюн“ трябваше да бъде своеобразно пришествие – един артистичен, кинематографичен бог. За мен това не беше просто филм, а дълбоко, сакрално, освобождаващо преживяване. Разкрепостяване на егото и интелекта.“

„Исках този филм да предизвика ефекта на халюцинацията. Исках да накарам младите да разширят възприятията си – все едно халюцинират, без да вземат наркотици.“

 

Награди и номинации: 12 награди и 27 номинации! Ето някои от тях:

  • 2015 Награда за най-добър документален филм от Австралийската асоциация на филмовите критици
  • 2014 Награда „Silver Scream“ от фестивала на фантастичния филм в Амстердам (Франк Павич)
  • 2014 Награда на журито за най-добър документален филм от фестивала в Калгари
  • 2013 Номинация за „Златна камера“ от кинофестивала в Кан (Франк Павич)
  • 2013 Награда за най-добър документален филм и награда на публиката от фестивала на фантастичното кино в Остин

Трейлър

Прожекции

Френски институт

Събота,
14 октомври 2017 г., 19:00 часа

Културен център G8

Неделя,
15 октомври 2017 г., 20:00 часа

Одеон

Понеделник,
16 октомври 2017 г., 20:30 часа

Евросинема

Вторник,
17 октомври 2017 г., 18:30 часа

Влайкова

Сряда,
18 октомври 2017 г., 20:00 часа

За книгата

„Дюн“ е научнофантастичен роман от Франк Хърбърт, издаден през 1965 г. Той става първият носител на наградата „Небюла“ през 1965 г. и споделя наградата „Хюго“ за 1966 г. Счита се за един от най- добрите научнофантастични романи на всички времена.

Кой всъщност е Алехандро Ходоровски Прулански? Роден през 1929 г. в Чили, потомък на украински евреи, креативен, ексцентричен артист с множество превъплъщения – поет, писател, философ, драматург, комик, танцьор, кукловод, режисьор на култовите филми „Къртицата“, „Свещената планина“ и „Света кръв“, автор на пантомими и на комикси, основател на „паническия театър“… Ала преди всичко харизматичен маг, създател на психомагията и психогенеалогията, един от най-енигматичните визионери на нашето време.

Автобиографията му не е традиционно животоописание, а метафора и символ на приключението живот, изпълнено с вечно дирене и стремеж да бъдат преодолени границите на разума и тялото със силата на духа и на едно неистово въображение. За да добием сетива за онзи магически „танц на реалността“, който разкрива фантастични възможности и отваря неочаквани пътища, и да се слеем с неговия ритъм.

Сюрреалистичната коронна творба на митичния Ходоровски представлява терапевтичен акт, извисяващ, просветляващ и целебен. Екранната й версия, режисирана от него и представена за първи път на Международния филмов фестивал в Кан през 2013 г., в. „Гардиън“ определя като „спиращ дъха спектакъл“, съизмерим с творчеството на Фелини и Кустурица.