Журито на CineLibri 2018

Вече е ясен пълният състав на фестивалното жури, което включва петима професионалисти с безспорно международно признание.

Мартичка БожиловаМартичка Божилова е съосновател и продуцент на АГИТПРОП от 1999 г.  и директор на Балкански документален център. На най-престижния фестивал за документално кино в света – IDFA в Амстердам, филмът й „Георги и пеперудите” печели голямата награда „Сребърен вълк”. Следват нови успешни проекти и множество награди за „Коридор No8”, „Проблемът с комарите и други истории”, „Момчето, което беше цар”, „Омлет”… АГИТПРОП има в портфолиото си и пълнометражни игрални филми като „Безкрайната градина” на Галин Стоев и „Не ме докосвай” на румънската режисьорка Адина Пинтилие. Вторият е копродукция, която се увенча със „Златна мечка” на Берлинале 2018. Мартичка е един от продуцентите на първия БГ филм омнибус «15», както и на първите оригинални български продукции за HBO, „Бетонни фараони” и „Хотел Рай”. Носител е на наградата “International Trailblazer” за креативност, новаторство, оригиналност и пробив в документалното кино. Има копродукции с Германия, Франция, Финландия, Швейцария, Швеция, Италия, САЩ и др. Била е член на жури на редица фестивали и лектор на различни европейски уъркшопове и събития в областта на документалното кино. Официален представител на Европейската документална мрежа (EDN) в България.

Херман КохХерман Кох е виден писател, интелектуалец, телевизионен продуцент и актьор. Постига международно признание с излизането на романа „Вечерята“, от който само в Европа светкавично са продадени над 1 милион екземпляра.  Романът има няколко екранни версии, една от които беше показана в рамките на „Синелибри” 2017. Две години след „Вечерята“ се появява „Вила с басейн” – поразителен сюжет, който осветлява тъмната страна на нормалния човек, фокусирайки се върху съмнителните морални норми в днешното общество. На български са издадени още „Уважаеми господин М.“ и „Одеса Стар” –  поредно доказателство за майсторството на Херман Кох да обрисува човешки същества, чиято жестокост е скрита зад тънък воал от благоприличие. Днес писателят е сред най-превежданите и уважавани творци на Холандия.

Давид ФоенкиносИзвестният френски писател Давид Фоенкинос е носител на десетки престижни отличия, а книгите му са преведени на повече от 40 езика. През 2014 г. в България излиза елегантният бестселър „Деликатност”, един от най-награждаваните и обичани романи на писателя, екранизиран с участието на Одри Тоту. Същата година Фоенкинос печели награди „Рьонодо” и „Гонкур на гимназистите” за своя 13-и роман – „Шарлот”, покъртителна биографична творба, написана в свободен стих. На български е преведена и семейната драма „Спомените”, пропит с ведър хумор и топлота разказ, на свой ред пренесен на екрана под режисурата на Жан-Пол Рув. Написан на поетичен (на места метафоричен) език, освежен с лек хумор, „Нашите раздели“ разказва необикновено една иначе обикновена любовна история. У нас излезе и „Загадката Анри Пик“, който има екранизация от 2016-а година. Най-новият проект на Фоенкинос като сценарист и режисьор носи заглавие „Ревност”. В главната роля блести Карин Виар.

Майкъл МаккелРоден в Лондон през 1959 г., Майкъл Маккел се прочува през 80-те като автор на песни и изпълнител. През 1991 г. преживява тежка катастрофа, която се оказа катализатор за промяна в кариерата му. В продължение на три години учи актьорско майсторство в института за филмово и театрално изкуство  „Лий Страсбърг” и започва да се изявява на сцената, в класически роли. Впечатляваща е телевизионната му кариера. След като години наред играе поддържащи роли на злодеи, в средата на 2000-те му поверяват водещата роля в полицейската поредица „Murder Investigation Team”.  Снимал се е в няколко филма на режисьора Тери Лий Коукър, участва в  „Кой се нуждае от врагове” на Питър Стилиану, „Съюзени” на Робърт Земекис и др.

Анди ДелианаАнди Делиана е известен продуцент, сценарист, режисьор и актьор. Името му се свързва с филмите „Извън досег” (2011), „Амок” и „Завръщане към Q82” (2017), кувейтска версия на култовата научно-фантастична комедия „Завръщане в бъдещето” на Робърт Земекис. Делиана е изпълнителен продуцент на канадския хорър филм „Covenant” („Завет”) с участието на Ник Смит, Питър Валдрон, Дилън Лойд, Кели Макдауъл. Проектът „Перфектният гангстер” (2016)  го поставя под светлините на прожекторите. Става дума за документална продукция, базирана на книгата “Правилата на Готи” от Джордж Анастасия.