Липсващото досие

Black Tide (оригинално заглавие: Fleuve Noir)

Франция, Белгия, 2018, 113 мин.

Жанр: трилър

Режисьор: Ерик Зонка

Сценаристи: Ерик Зонка, Лу Синьоле

В ролите: Венсан Касел, Ромен Дюри, Сандрин Киберлен, Чарлс Бърлинг и др.

Език: френски

Субтитри: български

По романа на Дрор Мишани

За филма

Шестнайсетгодишният Офер напуска дома си една сутрин, за да отиде на училище, но изчезва безследно. Полицейският инспектор Авраам решава да го открие, още повече че момчето е на възрастта на собствения му син, с когото е в доста проблематични отношения. Но се оказва, че колкото повече научава за Офер и неговия живот, толкова повече се отдалечава от истината. Има само един мъж, съседът на момчето, който е силно мотивиран да съдейства. Но дали странната история на съседа ще помогне на разследването?

Трейлър

Прожекции

Влайкова

Петък,
12 октомври 2018 г., 20:00 часа

Кино Арена Делукс Bulgaria Mall

Събота,
13 октомври 2018 г., 21:15 часа

Одеон

Понеделник,
15 октомври 2018 г., 18:30 часа

Френски институт

Вторник,
16 октомври 2018 г., 18:30 часа

Дом на киното

Четвъртък,
18 октомври 2018 г., 19:00 часа

Cine Grand, Park Center

Неделя,
21 октомври 2018 г., 19:00 часа

За книгата

За инспектор Авраам работата в полицията е неговият живот. Той си остава полицай, дори когато не е на служба, и има тайно хоби: да разкрива грешните ходове, които поднасят майсторите на криминалната проза. И ето че един на пръв поглед банален случай, изчезването на шестнайсетгодишен младеж, поставя на изпитание способностите му. В семейството и в обкръжението на момчето сякаш всички са се наговорили да премълчават или да крият истината, принуждавайки го стъпка по стъпка, от заблуда към заблуда, да се домогва до нея и в края на краищата да я приеме, колкото и болезнена да е тя.

„Липсващото досие“ по безспорен начин разчупва клишетата на жанра. Интригата се разгръща постепенно, следвайки не ритъма на литературата, а на живия живот, и изправя читателя пред вечния въпрос за невинността и вината, за признанието и разкаянието. До неочакваната развръзка, която идва като гръм от ясно небе.