Обещанието на зората

Promise at Dawn (оригинално заглавие: La promesse de l‘aube)

Франция, 2017, 131 мин.

Жанр: биографичен, драма, романс

Режисьор: Ерик Барбие

Сценаристи: Ерик Барбие, Мари Ейнар

В ролите: Пиер Нине, Шарлот Генсбург, Дидие Бурдон, Жан-Пиер Дарусен, Катрин Маккормак

Език: френски

Субтитри: български

По романа на Ромен Гари

За филма

„Обещанието на зората“ е базиран на едноименната автобиографична книга на Ромен Гари, писана, когато вече е на 45 години. В нея той разкрива изключителната роля на майка му в неговия живот, от целия текст струи много любов и неподражаемо чувство за хумор.

От детството му в Полша към юношеството в Ница, студентските години в Париж и тежкото обучение като пилот по време на Втората световна война този трагикомичен филм разказва историята на Ромен Гари, един от най-големите френски писатели.

„Никога повече в този живот жена няма да ви обича като нея… С майчината обич животът още на зазоряване ви дава обещание, което така и никога не спазва. Подир нея сте принудени до края на живота си да дъвчете сухоежбина. След това всеки път, когато жена ви вземе в прегръдка и ви притисне до сърцето си, това са просто съболезнования. И човек все се връща да скимти на гроба на майка си като изоставено псе. Никога повече, никога повече, никога повече… Още с първия светлик на зората сте получили много ярък урок по обич и си носите учебника.“

 

Награди и номинации:

  • 2018 Номинации за „Сезар“ за най-добра актриса (Шарлот Генсбург), най-добър адаптиран сценарий (Ерик Барбие, Мари Ейнар), костюми (Катрин Бушард), дизайн на продукцията (Пиер Ренсон)
  • 2018 Номинация за награда „Люмиер“ за най-добра актриса (Шарлот Генсбург)

Трейлър

Прожекции

Френски институт

Четвъртък,
11 октомври 2018 г., 18:30 часа

РКИЦ, ул. Шипка 34

Събота,
13 октомври 2018 г., 20:00 часа

Евросинема

Понеделник,
22 октомври 2018 г., 19:30 часа

За книгата

Първата подробна биография на Ромен Гари представя всички перипетии, белязали бурния живот на автора на една от най-забележителните литературни мистификации, наречена Емил Ажар. Роден в Москва през 1914 г. в бедно еврейско семейство, прекарал детството си във Вилно и Варшава, а юношеството в Ница, младият и амбициозен Роман Кацев прави своите първи стъпки на литературното поприще в навечерието и по време на Втората световна война, когато по призива на генерал Дьо Гол се сражава като боен пилот в Африка и Европа. След войната изпълнява дипломатически мисии в редица страни, включително в България, където изживява едни от най-вълнуващите моменти на своята дипломатическа кариера. Гари е единственият френски писател, получил два пъти наградата „Гонкур” под различни псевдоними. Необикновена личност и изключително даровит творец, със своите романи той оставя ярка следа във френската и световната литература и до днес си остава един от най-превежданите в чужбина френски автори.

Животът на Ромен Гари от първия до последния ден е едно неспирно приключение, което авторката на биографията Доминик Бона успява да превърне в история, не по-малко интересна от кой да е роман на писателя.

Първият роман на Ромен Гари, излязъл на български език, е „Европейско възпитание” (1946). По това време писателят е съветник в посолството на Франция в София. Става известен на широката читателска публика у нас с „Животът пред теб” и „Голям гальовник”, но редом с тях на български език са преведени повечето негови творби: „Обещанието на зората”, „Сияние на жена”, „Големият дрешник”, „Хвърчилата”, „Европа”, „Корените на небето”, „Терзанията на цар Соломон” и др.

Прожекции