Персона

Persona

Швеция, 1966, 85 мин.

Жанр: драма, трилър

Режисьор: Ингмар Бергман

Сценарист: Ингмар Бергман

В ролите: Биби Андершон, Лив Улман и др.

Език: шведски

Субтитри: български

За филма

„Персона” е трудно да се характеризира с прости думи, но може би е полезно да се опише този сложен филм като изследване на идентичността, която съчетава елементи на драма, визуална поезия и съвременна психология. На фокус са млада медицинска сестра на име Алма (Биби Андершон) и нейната пациентка, известна актриса на име Елизабет Воглер (Лив Улман). Елизабет престава да говори и психиатър я изпраща в изолирана къща под грижите на Алма. Там медицинската сестра, която трябва да направи всичко, остава малко омагьосана от актрисата. Една вечер Алма разказва на Елизабет за някои вълнуващи сексуални преживявания, които някога е имала, и за техните неприятни последици.

Трейлър

Прожекции

Културен център G8

Неделя,
14 октомври 2018 г., 17:30 часа

Евросинема

Четвъртък,
18 октомври 2018 г., 18:30 часа

Културен център G8

Петък,
19 октомври 2018 г., 19:00 часа

Одеон

Събота,
20 октомври 2018 г., 17:00 часа

За режисьора

Филмът, освен ако не е документ, е сън, блян… На монтажната маса, когато преглеждам заснетите кадри, досущ както някога в детството дъхът ми секва от усещането за вълшебство.

Ингмар Бергман, който успяваше да изрази това замайващо усещане за чудо десетилетия наред, разказва за житейската си любовна връзка с киното в своята изумително визуална автобиография „Латерна магика“.

Спомените на Бергман проследяват живота му от детските години в шведската провинция, през работата му в театъра, до триумфите в киното, както и бурните му романтични истории с пет съпруги и няколко любовници. Бергман си спомня своя живот чрез поредица от дълбоко лични ретроспекции, документиращи някои от най-важните моменти в историята на киното на XX век, както и личните обсесии на твореца, въвлечен в тях. Написана със завладяваща чувствителност, „Латерна магика“ е прозорец към съзнанието на един от великите гении на киното.