Вечерята

The Dinner

САЩ, 2017, 120 мин.

Жанр: драма, трилър, съспенс

Режисьор: Орен Муверман

Сценарист: Орен Муверман

В ролите: Ричард Гиър, Лора Лини, Ребека Хол, Стийв Куган, Клое Севини

По едноименния роман на Херман Кох

За филма

„Вечерята“ е стряскащ, психологически нюансиран разказ с дъх на криминале, считан за световен феномен и връх в творчеството на Херман Кох. Режисьорът Орен Муверман пресъздава брилянтно романа на големия екран, а пред зрителя увисва въпросът за отговорността, която родителите носят за деянията на своите деца. Филмът ще достави наслада на всеки, който се вълнува от истории за разпада на сигурността и комфорта в семействата от средната класа, по навик маскиращи проблемите си с маниери на благоприличието.

 

Награди и номинации:

  • 2017 Номинация за „Златна мечка” за най-добър филм от Международния филмов фестивал в Берлин

Трейлър

Прожекции

Люмиер Lidl

Холандска Гала. Разговор за творчеството на Херман Кох.

Четвъртък,
12 октомври 2017 г., 18:00 часа

РКИЦ, ул. „Шипка“ 34

Петък,
13 октомври 2017 г., 19:00 часа

Евросинема

Събота,
14 октомври 2017 г., 20:30 часа

Кино Одеон

Петък,
20 октомври 2017 г., 18:00 часа

Галерия Сан Стефано

Събота,
21 октомври 2017 г., 20:00 часа

За книгата

Колко далеч можеш да стигнеш в желанието да защитиш детето си? Две семейни двойки се срещат на вечеря в изискан ресторант. Разговарят за всекидневни неща: работата, най-новия филм по кината, войната в Ирак, лятната ваканция. Междувременно и четиримата старателно отбягват темата, която ги е събрала: техните деца.

Мишел и Рик, петнадесетгодишните синове на двете двойки, са извършили нещо, което може да преобърне бъдещето им. До този момент по телевизията са излъчени единствено неясни кадри от охранителни камери, а непълнолетните извършители продължават да се издирват. Колко ли ще продължи това? Двама мъже, две жени, двама синове – кой от тях ще се осмели да вземе съдбоносното решение? Положението е усложнено допълнително от факта, че бащата на едно от момчетата е очакваният следващ министър-председател на страната.

„Вечерята” е великолепен, неподражаем роман. Централно място в него заема въпросът до каква степен родителят е отговорен за постъпките на детето си. Гъвкавата проза на Кох въвлича читателя в спираща дъха история, която се разиграва в рамките на една-единствена вечер.

“Брилянтна трагикомедия!” – Frankfurter Allgemeine Zeitung

“Нито едно посещение на ресторант няма да е същото след прочитането на “Вечерята”. – De Volkskrant