Вечерята

The Dinner (оригинално заглавие: I Nostri Ragazzi)

Италия, 2014, 92 мин.

Жанр: драма

Режисьор: Ивано де Матео

Сценаристи: Валентина Ферлан, Ивано де Матео

В ролите: Алесандро Гасман, Джована Мезоджорно, Джакопо Олмо Антинори, Лидиа Витале, Барбора Бобулова, Луиджи Ло Кашио и др.

Език: италиански

Субтитри: български

По романа „Вечерята” на Херман Кох

За филма

Филмът разказва реалистичната, спираща дъха история на двама братя, техните семейства и отношенията помежду им. Когато синът на единия брат и дъщерята на другия се оказват замесени в смъртта на бездомна жена, напрежението между двете семейства започва да расте. Изниква въпросът ще защитят ли родителите своите деца, или ще ги принудят да се изправят лице в лице с последствията. Колко далеч можеш да стигнеш в желанието да защитиш детето си?

 

Награди и номинации:

  • 2015 Номинация „Давид ди Донатело” (Давид на младежта) за режисьора Ивано де Матео
  • 2014 Четири награди от кинофестивала във Венеция, в т.ч. за режисьора Ивано де Матео и за най-добър актьор (Джакопо Олмо Антинори)
  • 2014 Награда „Сребърна лента” на италианските филмови журналисти за най-добър актьор (Алесандро Гасман)
  • 2014 Награда FICE за най-добра актриса (Барбора Бобулова)

Трейлър

Прожекции

Културен център G8

Вторник,
16 октомври 2018 г., 20:00 часа

Евросинема

Четвъртък,
18 октомври 2018 г., 20:15 часа

Влайкова

Събота,
20 октомври 2018 г., 18:00 часа

За книгата

Колко далеч можеш да стигнеш в желанието да защитиш детето си?

Две семейни двойки се срещат на вечеря в изискан ресторант. Разговарят за всекидневни неща: работата, най-новия филм по кината, войната в Ирак, лятната ваканция. Междувременно и четиримата старателно отбягват темата, която ги е събрала: техните деца.

Мишел и Рик, петнадесетгодишните синове на двете двойки, са извършили нещо, което може да преобърне бъдещето им. До този момент по телевизията са излъчени единствено неясни кадри от охранителни камери, а непълнолетните извършители продължават да се издирват. Колко ли ще продължи това? Двама мъже, две жени, двама синове – кой от тях ще се осмели да вземе съдбоносното решение? Положението е усложнено допълнително от факта, че бащата на едно от момчетата е очакваният следващ министър-председател на страната.

“Вечерята” е великолепен, неподражаем роман. Централно място в него заема въпросът до каква степен родителят е отговорен за постъпките на детето си. Гъвкавата проза на Кох въвлича читателя в спираща дъха история, която се разиграва в рамките на една-единствена вечер.

“Брилянтна трагикомедия!” – Frankfurter Allgemeine Zeitung

“Нито едно посещение на ресторант няма да е същото след прочитането на “Вечерята”.” – De Volkskrant