Cinelibri - плакат 2016

За фестивала

Уникалният по рода си кино-литературен фестивал CineLibri е вдъхновен от любовта към голямата литература, магията на киното и начина, по който си взаимодействат. Създаден по инициатива на Жаклин Вагенщайн по случай 25-ия юбилей на издателство „Колибри”, кино-литературният форум постигна забележителен отзвук както в България, така и отвъд нейните предели.

Мисията на организаторите е да допринесат за възпитанието и удовлетворяването на добрия вкус в различни области на изкуството, като предложат изтънчено визуално преживяване, насърчаващо интереса към четенето. Концепцията на фестивала изхожда от предпоставката, че в основата на най-големите филмови постижения в света стоят пълнокръвният сценарий и съвършената симбиоза на съдържание, визия и техническо осъществяване.

В селекцията на CineLibri влизат както екранизации на литературни шедьоври и класики, така и нови филми, заложили на образци на съвременната европейска и световна проза. Много от тях не получават разпространение у нас и няма как да бъдат оценени от широката публика.

Прожекциите са съпроводени от творчески дискусии с участието на видни общественици, киноведи и литературни критици, специални събития с участието на български и чуждестранни артисти, оригинални хепънинги, интерактивни акции, театрални представления и флашмоб инициативи, интригуващи срещи с авторите на литературните творби и създателите на техните екранизации.

Филмовите прожекции, съответните съпътстващи прояви и артистични изненади се провеждат в най-добрите арт салони в столицата и страната. Фестивалът има подкрепата на всички значими културни институти у нас, както и на редица международни културни организации. Събитията се отразяват от най-влиятелните български медии, в т. ч. телевизионни и радио предавания за култура, онлайн платформи, печатни медии и др. Фестивалът има безусловната подкрепа на най-значимите културни институти у нас.

CineLibri е своеобразен реверанс към ревностните ценители на книгите и киното, инспирирано от тях. Първоначално увенчал серия от събития по повод 25-ия юбилей на издателство „Колибри”, фестивалът вече живее собствен живот. Всяка година той ще приобщава световноизвестни творци, културни анализатори и общественици, в т.ч. писатели, киносценаристи, режисьори, оператори, актьори и музиканти, с цел утвърждаване на знакови постижения в областта на литературата и киното и популяризиране на нови тенденции в синергията на изкуствата.

Защото ако литературата осмисля живота, киното го омагьосва!