Завръщане в Монтаук

Return to Montauk

Германия, Ирландия, Франция, 2017, 106 мин.

Оригинално заглавие: Rückkehr nach Montauk

Жанр: драма, романс

Режисьор: Фолкер Шльондорф

Сценаристи: Колм Тойбин, Фолкер Шльондорф

В ролите: Стелан Скарсгард, Нина Хос, Нийл Арструп, Бронах Галахър и др.

Език: английски

Субтитри: български

По мотиви от повестта „Монтаук” на швейцарския писател Макс Фриш

За филма

Филмът ни пренася в зимен Монтаук, на южния бряг на Лонг Айланд. На ветровития плаж има два шезлонга. Два шезлонга в очакване на двама души, които дълго време са били изгубени един за друг. Той е писател и е дошъл от Берлин. Тя работи като юрист в Ню Йорк. Преди много години са имали краткотрайна афера, но са били твърде млади, за да осъзнаят, че са срещнали любовта на живота си. Сега двамата са отново в Монтаук, обзети от съжаление и надежда. (Телата обаче помнят… Телата имат усещането, че се срещат само ден след последната им среща.) Но дали е възможно да наваксат пропуснатото време?

 

Награди и номинации:

  • Номинация за „Златна мечка” за най-добър филм от Международния филмов фестивал в Берлин 2017

Трейлър

Прожекции

Кино Одеон

Петък,
13 октомври 2017 г., 20:30 часа

Дом на киното

Събота,
14 октомври 2017 г., 19:00 часа

Кино Люмиер Lidl

Вторник,
17 октомври 2017 г., 20:30 часа

За книгата

При появата си по книжарниците повестта Монтаук разединява критиците и почитателите на Макс Фриш. Едни смятат, че тази интимна изповед, примесена с проникновени разсъждения за писателския труд и същината на творчеството, представлява ново завоевание на Фриш в стремежа му към максимално вдълбочаване в духовната проблематика на съвременния живот. Други обаче бързат да видят в неголямата по обем книга отстъпление от високите художествени задачи, които са били поставени за разрешаване в станалите вече класически романи Щилер“, „Хомо Фабер“ и „Ще се нарека Гантенбайн“. Сам Макс Фриш не е имал за цел да удовлетвори подобни максималистични изисквания. Той не скрива, че Монтаук е автобиографична творба, в която нито персонажите, нито събитията са измислени.

Да те има на света: да стоиш на светло. Да караш магарето нанякъде (като онзи старец в Коринт), в това се състои нашата професия!… Но преди всичко да устояваш на светлината, на радостта, когато знаеш, че гаснеш в светлината, струяща на цветята, асфалта и морето. Да устояваш на времето и по-точно на вечността, скрита в мига. Да си вечен: да те е имало…