Жесток романс

Оригинално заглавие: Жестокий романс

Русия, 1984, 145 мин.

Жанр: драма, романтичен

Режисьор: Елдар Рязанов

В ролите: Алексей Петренко, Лариса Гузеева, Алиса Фрейндлих, Никита Михалков, Андрей Мягков

Език: руски

без превод на български

По пиесата на А. Н. Островски „Без зестра“

За филма

Лариса Огудалова, дъщеря на обедняла дворянка вдовица, е влюбена в красавеца Сергей Паратов. Пресметлив и практичен, той отвръща на момичето с взаимност, но само до известно време. В решаващия момент, когато тя очаква предложение, Паратов изчезва от живота й. Оскърбената Лариса изпада в отчаяние и приема предложение за женитба от Карандашев, когото всъщност презира…

Трейлър

Прожекции

РКИЦ, ул. Шипка 34

Сряда,
17 октомври 2018 г., 18:30 часа

За Никита Михалков

„Киното е моят живот“ – пише Никита Михалков в „Територията на моята любов“, Книгата на прочутия режисьор, актьор и продуцент е пример за ярка автобиографична проза. В нея личният живот и творчеството са неразривно преплетени. Като започва с родословното си дърво (сред предците му са боляри на Иван Грозни и великите руски художници Василий Суриков и Пьотр Кончаловски), Михалков преминава към спомени за майка си и за баща си, автор на химна на СССР и на химна на нова Русия. След крайно интересната история на взаимоотношенията с по-големия му брат, режисьора Андрей Кончаловски, авторът разказва за децата си – Ана, Надя, Степан и Артьом.

Нови и често неочаквани за читателя обрати на съдбата се разкриват в откровения разказ за личния му живот. За взимните чувства и драматичната раздяла с Анастасия Вертинска и за любовта на живота му – съпругата Татяна. За военната служба на Тихия океан и Камчатка… И, разбира се, за неговите роли и постановки.

Киноснимките са представен в книгата като завладяващ процес с много приключения и подводни камъни. Пред читателя се разбулват много тайни на актьорското и режисьорското майсторство. Задълбочени размисли се редуват с почти авантюристичната интрига и неподражаемия михалковски хумор.