Журито на CineLibri 2017 – творци от световна величина

За първи път тази година „Синелибри” има конкурсна програма, която включва 8 отлични екранизации. А всяка силна селекция изисква решение от компетентно жури. Журито на третото издание на кино-литературния фестивал е в състав:

Бруно Куле – един от най-продуктивните и награждавани европейски филмови композитори с близо 90 саундтрака в актива си. Има десетки номинации и награди, в т.ч. 3 награди „Сезар” и номинация за „Оскар”. Музикалните му проекти обхващат дългометражни, късометражни и документален филми, сериали, телевизионни участия, опера за деца и др. Изключителна популярност му носи работата по филмите „Коралайн и тайната на огледалото”, „Хористите” и „Пурпурните реки”.

Дориана ЛеондефДориана Леондеф – изтъкнат киносценарист с близо 30 филма в творческата си биография, много от тях увенчани с престижни отличия. Продуцент, участник в редица мултинационални проекти, сценарист  на Pane e Tulipani, Giorni e nuvole, La Passione, La giusta distanza, Brucio nel vento и др. Един от последните й реализирани проекти е филмът „Най-добри неприятелки”, който е в програмата на „Синелибри” 2017.

Кийра ЧаплинКийра Чаплин – популярна британска актриса и кинопродуцент, потомък на легендарна фамилия. Собственик е на компания за продуциране на независими филми. Занимава се с благотворителност, адресирана главно към децата. Като модел е работила за Vogue и Elle, има издадена книга, предлагаща различен поглед към модния свят. Личност с разностранни интереси, която не спира да очарова публиката.

Илиян ДжевелековИлиян Джевелеков – известен български режисьор и сценарист; продуцент на филма „Дзифт” (по романа на Владислав Тодоров), отличен със „Сребърен Св. Георги” на Московския кинофестивал и „Златна роза” във Варна. През 2011 г. излезе филмът му „Love.net”, постигнал голям касов успех, а последният режисьорски проект на Джевелеков носи заглавие „Вездесъщият”.

Официалната церемония по награждаване на най-добрата екранизация, създадена през 2016-2017 г., ще се състои на 14 октомври от 19:00 ч. в зала 1 на Националния дворец на културата с водещ Драгомир Симеонов. Отличието се присъжда за изключително оригинално и изкусно интерпретиране на литературния материал на езика на киното и ще бъде връчено на режисьора на съответната продукция.

Непосредствено след церемонията ще бъде излъчен филмът „Ана Каренина. Съдбата на Вронски“ на режисьора Карен Шахназаров. Един нетрадиционен поглед към безсмъртния роман на Лев Толстой, чиито екранизации и драматизации непрестанно се множат.

Очакваме ви!