100-годишен юбилей на Анжел Вагенщайн

Звезди
Звезди
Звезди

В навечерието на 100-годишния си юбилей големият български писател, киносценарист, хуманист и общественик  Анжел Вагенщайн – носител на множество отличия през годините, в това число Европейската награда за литература „Жан Моне“, – беше удостоен и със Специалната награда на София за изключителни постижения и принос в националната култура.

А в рамките на Синелибри, навръх рождения му ден, ще разговаряме с Димитър Стоянович и Божидар Манов и ще представим първи кадри от документалната филмова поредица, посветена на писателя.

Ще представим новото издание, обединяващо в един том най-награждаваните му романи „Петокнижие Исааково“ и „Сбогом, Шанхай“, посветени на съдбата на европейските евреи през Втората световна война. Редейки думите като перли в огърлица, писателят създава разтърсващ и пленителен разказ за мътния въртоп на една преломна епоха, за пъстротата на човешките характери и краха на илюзиите, за сложността на живота, който е безсърдечно кратък, а човешката надежда – неутолима.

Честването на ще бъде увенчано с прожекция на филма „Звезди“ на реж. Конрад Волф по сценарий на Вагенщайн. Това е единственият български филм, отличен с „Гран при“ на журито и номинация „Златна палма“ от кинофестивала в Кан.

„Звезди“ е почти шедьовър.“ Франс соар

„Това със сигурност е един от най-човечните филми, третиращи еврейския въпрос. Величието му е в това, че е лишен от всякаква пропаганда“. Льо дофен либр

17 октомври

Дом на киното, 18:00 ч.

100-годишен юбилей на Анжел Вагенщайн