18% сиво

18% Grey

България, Германия, Северна Македония, Сърбия, Белгия, 2020, 110 мин.

Жанр: драма

Режисьор: Виктор Чучков – син

Сценаристи: Хилари Нориш, Доля Гавански, Захари Карабашлиев

В ролите: Руши Видинлиев, Доля Гавански, Рон Кук, Самуел Финци, Сузане Вюст, Орландо Сийл, Маделин Канон и др.

Език: български, английски

По романа на Захари Карабашлиев

За филма

След като любовта на живота му го напуска, фотографът Зак се отправя на едно неочаквано и шеметно пътешествие.

Следвайки своята мечта, Захари и Стела се преместват от Варна в Лондон. След като любовта на живота му го напуска, фотографът Зак се отправя на едно неочаквано и шеметно пътешествие от Лондон до Берлин, по време на което се сблъсква с интересни герои и изживява изненадващи обрати.
Виктор Чучков-син: “18% сиво” е интимен, див, забавен, тъжен… Откъде сме и какво не ни достига тук? Какво ни кара да се преместваме на друго място и какво търсим? История за всеки човек. За това как градим личните си отношения в нови условия, в променен свят. Тези теми не само силно докосват над два милиона български семейства, които имат близки и роднини извън страната ни, но и чувствителността на съвременния човек, който търси себе си в един свят на несигурност. Филмът е актуален поглед върху противоречива Европа“.

Филмът не се препоръчва за лица под 12 години.

Трейлър

Прожекции

Гледай онлайн на Neterra TV+

Филмът ще бъде наличен онлайн от 18 октомври до 8 ноември.

За книгата

18% сиво - книга

Задъханият cinema verite стил на този роман държи читателя нащрек в очакване на всяка следваща сцена, а изненадващият, но и неизбежно логичен финал го връща в началото и го изкушава да препрочете тази история отново и с други очи.

„Един симпатично луд българин в Америка, една торба прясна марихуана и безкраен път… От Мексико до Ню Йорк, през България на 90-те. Гангстери и любови, надежда и отчаяние, смях и тъга. Кино-история за всички нас – емигрантите от собственото си минало. За да се намериш, трябва преди това да се изгубиш. Романът на Захари е поредица от снимки с думи. Някои от тях – рентгенови. Това е първата екшън-носталгия. Нов жанр безспорно! И като всяко първо нещо – зверски интересен.“