5 е съвършеното число

5 is the Perfect Number (оригинално заглавие: 5 e il numero perfetto)

Италия, Белгия, Франция, 2019, 100 мин.

Жанр: криминален, драма, трилър

Режисьор: Игор Тувери

Сценарист: Игор Тувери

В ролите: Валерия Голино, Тони Сервило, Карло Бучиросо, Яя Форте, Марчело Ромоло, Едуардо Сордженте и др.

Език: италиански

Субтитри: български

По едноименния комикс на Игорт

За филма

Действието се развива през 70-те години по тесните сиви улици на дивия Неапол. Пепино льо Чичеро е опитен наемен убиец, който обича да прекарва времето си в риболов със сина си Нино. След смъртта на Нино обаче той ще бъде принуден да обърне поглед към бурното си минало и към нещата, които са били най-важни за него… В този нетърпеливо очакван европейски филм Тони Сервило и Валерия Голино изпълняват блестящо главните роли, а авторът застава зад камерата за първи път.

 

Награди и номинации:

  • Филмът е включен в конкурсната програма „Хоризонти” на 76-ия кинофестивал във Венеция

Трейлър

Прожекции

За книгата

Пепино льо Чичеро е прекарал живота си в изпълнение на поръчки от големите гангстери на Неапол. Когато синът му Нино е убит, той вади старите си пистолети, решен да отмъсти. Куршумите отново започват да свистят над сивата глава на Пепино, докато той търси убийците на сина си и лъскавия черен револвер, който е подарил на Нино в последната вечер от живота му. И макар ежедневието на Пепино винаги да е било белязано от насилие, вкопчвайки се в идеята за отмъщение, той ще си даде сметка за това, което винаги е било най-ценно за него.

Комиксът „5 е съвършеното число” е един от най-забележителните италиански графични романи. Книгата е преведена на различни езици и е увенчана с множество отличия, в т.ч.:
Награда „Книга на годината” на Панаира на книгата във Франкфурт 2003
Награда Coccobill за най-добър автор 2003 (фестивал на комиксите в Милано)