Блаженият

The Blessed One

България, 2020, 106 мин.

Жанр: драма

Режисьор: Станимир Трифонов

Сценаристи: Емил Андреев, Боряна Милушева-Дукова

В ролите: Александър Тонев, Лорина Камбурова, Параскева Джукелова, Стефан Денолюбов, Цветан Алексиев, Любен Чаталов и др.

Език: български

По повестта „Боби Блажения и Другия американец“ на Емил Андреев

За филма

Непорочна любов, безценно лекарство и случайна среща с бъдещия президент на САЩ, Джон Кенеди, преобръщат живота на Боби. Бомбардировките в София през януари 1944 г. погубват разсъдъка му, но той спасява своята невинна душа. Историята на този мъж е полет към миналото и настоящето, към вечните човешки страсти, падения и добродетели, които съпътстват краткото ни битие.

Двете главни роли са поверени на Александър Тонев и на покойната вече Лорина Камбурова. Това е последният български пълнометражен проект с нейно участие.

Трейлър

Прожекции

Гледайте филма в NeterraTV+

Филмът е наличен онлайн в плaтформата на Neterra TV+

За книгата

Боби Блажения и Другия американец

Сборникът „Боби Блажения и Другия американец“ включва в себе си необикновени разкази и повести. В текстовете се преплитат множество магически и фолклорни елементи, умело вплетени в един привидно реалистичен контекст.

Андреев умее да разказва по изключително обаятелен и вълшебен начин. Описва ни щастливи, безрадостни и дори трагични съдби. Авторът се вълнува от всичко необикновено, от всичко, граничещо с безумието. Героите му стигат до висоти и падения, а ние съпреживяваме радостите и неволите им, което несъмнено оставя дълбоки следи в душите ни.

Разказаните от автора истории са смесица от реалност и фантазия, хумор и ирония, любов и разочарование. Текстовете впечатляват с избора на герои, чиито странности ги правят толкова необикновени и притегателни, а това ни кара да ги препрочитаме отново и отново.