Церемония по награждаване на победителите в конкурса за късометражен филм

CineLibri Short Movie Official Competition

Церемония по награждаване на победителите в конкурса за късометражен филм, връчване на наградата на TatraTea и прожекция на отличените филми. В конкурса са селектирани осем заглавия, шест измежду които са на български екипи: анимационния „Пеперуда и мишка“, „Свещеникът“ по разказ на Деян Енев, танцовото изкушение „Не казвай на мама“, „В плен“ по мотиви от творчеството на Достоевски, документалната анимация „Чужденецът” и „Смъртоносна любов“ на Елена Петрова, вдъхновен от съдбовната връзка Яворов – Лора. Чуждестранното участие включва италианския филм „Marta Mia”, базиран на кореспонденция на Луиджи Пирандело, и руския „Бедните хора“, създаден по мотиви от творчеството на Лев Толстой и Виктор Юго.

1 ноември

Люмиер Лидл, 19:00 ч.

Церемония по награждаване на победителите в конкурса за късометражен филм

Жури на конкурса за късометражен филм

Мартина Апостолова

Талантът на обаятелната Мартина Апостолова изгря още с дебюта й във филма „Ирина“. Освен че  беше удостоена с приза „Европейска изгряваща звезда“ на Берлинале 2020, за ролята си в пълнометражния дебют на режисьорката Надежда Косева тя печели общо осем награди за най-добра актриса от международни фестивали, в т.ч. от Варшава, Тбилиси, Хонконг, Котбус. Мартина разбира от футбол и мотори, но театърът и киното са голямата й страст.

Стефан Денолюбов

Многократно награждаван български актьор с десетки незабравими роли в киното и театъра. През последните години се открояват превъплъщенията му във филмите „Слава“ и „Урок“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, „Посоки“ и „В кръг“ на Стефан Командарев, „Докато Ая спеше“ на Цветодар Марков, „Малко късмет за по-късно“ на Александър Смолянов и др. Изпълнява главната роля и в късометражния филм „Скок“, който печели награда от фестивала в Клермон Феран.

Неда Морфова

Неда завършва Edinburgh College of Art със специалност „Кинорежисура“. На 28 години е един от най-търсените режисьори в Европа в може би най-трудния сектор на кинопроизводството – рекламите. Снима в Беларус, Украйна, Русия, Бейрут, Косово, Литва, Латвия, Франция, Португалия, Австрия. Дебютният й късометражен филм „Сутрин“ е представен на множество фестивали и печели награда „Джеймсън“ на 16-ия международен София Филм Фест.

Петър Крумов

Петър Крумов следва културология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, а след това завършва кинорежисура в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”. Дебютира като писател с романа „Катафалка, два носорога“ (издание на „Колибри“), който му носи награда „Перото“. Режисьор е на късометражния филм „Срам“, с който участва в международния конкурс на фестивала в Клермон Феран и е номиниран за наградата за късометражен филм на Европейската филмова академия 2018.

Специален гост на събитието: Калоян Божилов

Калоян Божилов е завършил филмово и телевизионно операторство в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 2010 г. Оператор е на пълнометражните игрални филми „Áга“ (2017) и „Отчуждение“ (2013) на режисьора Милко Лазаров, на Holly Light, реж. Георги Тенев, както и на редица късометражни и документални филми. За операторската си работа в „Áга“ има награди от East-West Golden Arch, International Film Festival & Awards Macao, Златна Роза 2018, RAVAC International Film Festival.