Клер Дарлинг

Claire Darling (оригинално заглавие: La dernière folie de Claire Darling)

Франция, 2018, 94 мин.

Жанр: драма

Режисьор: Жули Бертучели

Сценаристи: Жули Бертучели, Марион Дусо, Мариет Десер, Софи Фийер, Линда Рътлидж

В ролите: Катрин Деньов, Киара Мастрояни, Алис Талиони, Лор Калами, Самир Гюесми, Оли- вие Рабурден, Йохан Лейсен

Език: френски

Субтитри: български

По романа на Линда Рътлидж Faith Bass Darling‘s Last Garage Sale

За филма

Катрин Деньов и дъщеря ѝ Киара Мастрояни играят майка и дъщеря в тази семейна драма, която е емоционална и ексцентрична като главната си героиня. Вече наближаваща края на своя живот, Клер спонтанно решава да разпродаде вещите си. Всеки предмет изкарва на повърхността спомени от многоцветния ѝ живот. Обезпокоена от поведението на майка си, дъщерята на Клер се връща у дома, но това завръщане води след себе си бремето на миналото.

 

Награди и номинации:

  • Номинация за награда Dragon от филмовия фестивал в Гьотеборг

Трейлър

Прожекции

За книгата

В последния ден на хилядолетието и малко преди края на своя живот за- можната и ексцентрична Фейт Бас Дарлинг от Тексас решава да обяви гаражна разпродажба. С помощта на няколко момчета от квартала тя изнася безценния си часовник „Луи XV“, безбройните лампи „Тифани” и всичко останало от внушителната къща, да- тираща от деветнайсети век, върху обширната морава.
Но защо й е на една жена, която живее като отшелник от двайсет години, да разпродава най-скъпите си вещи? Защото Бог й е подшушнал, че така трябва? Оказва се, че антиките не само крият семейни тайни, но вдъхват живот на някои от най-непредвидените въпроси: Притежават ли ни нашите притежания? Какво сме без нашите спомени? Има ли живот след смъртта и втори шанс за живот на земята? И наистина ли главната героиня ще продаде лампата на „Тифани” за един долар?