Далеч от брега

Away from the Shore

България, Украйна, 2018, 135 мин.

Жанр: драма

Режисьор: Костадин Бонев

Сценаристи: Никола Петков, Евгений Кузманов, Костадин Бонев

В ролите: Пенко Господинов, Стефан Вълдобрев, Жорета Николова, Йоана Буковска–Давидова, Марий Росен, Цветана Манева, Мая Новоселска, Антонио Димитриевски и др.

Език: български

За филма

„Далеч от брега” е базиран на цензурирания преди 1989 г. роман „Чайки далеч от брега” на Евгений Кузманов, определян като откровена сатира на тоталитарния режим. Българско-украинската копродукция представлява интерпретация на отношенията между твореца и цензурата.

Историята се е случила преди 40 години. Или преди 30… Някои хора твърдят, че невероятните неща, за които става дума във филма, могат да се случат и сега. Талантлив театрален режисьор, прогонен от столицата за две години, е изпратен в малък провинциален театър, където иска да постави пиеса, обсебила мислите му. В нея се говори за хора, неотлъчно наблюдавани и живеещи в постоянен страх от наказание. Постепенно кошмарите от пиесата започват да се пренасят в живота на трупата…

 

Награди и номинации:

  • Две награди от фестивала за независимо кино в Прага 2019 – за най-добър режисьор и за най-добра операторска работа (Константин Занков и Орлин Руевски)
  • Специална награда от Фестивала на българския игрален филм „Златна роза” 2018
  • Награда на пресата от Международния филмов фестивал в Сочи 2018
  • Награда за най-добра режисура от Международния филмов фестивал в Ричмънд 2019 (САЩ)

Трейлър

Прожекции

За книгата

Чайки далеч от брега

„Първата ми среща с този роман беше още когато излезе, през 1983 година. Купих си го от книжарницата и го прочетох за две вечери до късно. Подейства ми много увличащо – хубаво заглавие, естествен и жив език без излишни украшения, богато действие, живописни алегории, ярки и язвителни метафори и почти никаква недоизказаност.

Цялата книга е открита сатира на тоталитаризма и диктатурата. На кой тоталитаризъм и на коя диктатура обаче? Когато след мен го прочете баща ми, каза: „Това е Тодор Живков. Тапата е Тодор Живков. Как са я пуснали тази книга?“ Отговорих му: „И аз мисля, че Тапата е Тодор Живков. Не знам как са я пуснали. Може би нещата вече не са толкова затегнати.“ Той възрази: „А, не са! Същото е както преди. Само че сега се прави тихо и негласно.“

Евгений Кузманов също казва, че я е писал за нашия, българския тоталитаризъм и диктатурата по онова време. И естествено не съм бил първият, който го е видял, защото перипетиите започнали още с постъпването на ръкописа в издателство „Народна младеж“.