Ешкол Нево представя „Три етажа“ в рамките на Синелибри

Три етажа
Три етажа
Три етажа
Три етажа

От 19:00 до 20:00 ч. в кино „Люмиер“ ще се проведе литературна среща с известния израелски писател Ешкол Нево, на която ще представи лично пред българската публика романа си „Три етажа“. Очакваме ви, за да зададете своите въпроси и да вземете автограф.

* За да присъствате на дискусията не е необходимо да притежавате билет за прожекцията.

В 20:00 ч. ще бъде представен филмът „Три етажа“ на Нани Морети, след което заедно ще можем да се насладим на адаптацията. След края на прожекцията всеки един от зрителите ще има възможност да закупи копие от книгата, подписано от Ешкол Нево.

Героите на тази история са объркани и уязвими същества и будят емпатия съвсем естествено. Най-вече заради чудесно изведената спойка на трите аспекта на човешката същност, която се корени в отношението към другия и се узаконява от свидетелите на нашето щастие-нещастие. Всеки от разказвачите обещава да ни каже „всичко“, но какво всъщност е „всичко“? Всичко, което се е случило в действителност, или това, което си казваме, за да оправдаем случилото се? Както може да се очаква, читателят напуска „кооперацията“ с ясното съзнание, че всеки човек носи светеца и грешника в себе си. Зависи кой ще се изправи срещу него.

Ешкол Нево, един от най-популярните съвременни израелски автори, е роден в Йерусалим през 1971 г. и прекарва детството си в Израел и Детройт. Неговите романи са бестселъри в Израел и са публикувани на много езици. „Три етажа“ (2015) е избрана от читателите в Тел Авив за най-добра книга на 2015-а година, печели израелската награда Platinum и награда Wizo във Франция, превръща се в абсолютен хит в Италия и е определена като „хипнотичен роман“ от Ню Йорк Таймс.

Очакваме ви на 16 октомври точно в 19:00 ч. в кино „Люмиер“!

16 октомври

Кино Люмиер, 19:00 ч.

Ешкол Нево представя „Три етажа“ в рамките на Синелибри

За книгата

„Три етажа“ на Ешкол Нево е игра с формата на самия роман и с опитите на едно разнолико общество да открие своята идентичност.

В жилищна сграда в предградията на Тел Авив се развиват три истории, като всяка от тях е разказана на някого под някаква форма – три монолога на три емоционално различни етажа.

Арнон живее на първия етаж със съпругата си и двете им малки дъщери. Той споделя със стар приятел от армията тревогата си за вероятността една от дъщерите му да е била сексуално малтретирана. На втория етаж Хани, млада майка с две деца, е наричана от съседите си „вдовицата”, защото съпругът ѝ постоянно пътува. Чувствайки се напълно сама, тя пише писмо до своя близка приятелка, в което разкрива страховете си. На последния етаж живее бившият съдия Девора, която поема по нов път в живота си в опит да се сдобри с отчуждения си син. Девора записва на стар телефонен секретар съобщения до покойния си съпруг.

С всяко изкачване нагоре по етажите се приближаваме до кулминацията в нечий живот.

Трите етажа са не само рамката на този изграден от три части роман, те са и трите основни фази според теорията на Фройд за личностното развитие.

„Най-важното нещо е да говориш с някого. В противен случай, останал сам, човек няма представа на кой от трите етажа се намира.“