Физика на тъгата

The Physics of Sorrow

Канада, 2019, 27 мин.

Режисура, сценарий и анимация: Теодор Ушев

С гласовете на: Росиф Съдърланд, Доналд Съдърланд

Продуцент: Марк Бертран

По романа на Георги Господинов

За филма

„Физика на тъгата“ проследява живота на непознат мъж, който пресява своите спомени от младостта си в България през призмата на носталгичния и меланхоличен живот в Канада.
„По някакъв начин филмът е кулминация в работата на Теодор Ушев до момента. Това е мащабно, изстрадано и дълбоко лично размишление върху раните на цяло поколение хора в изгнание – не от родината им, а от самите тях.“ – Крис Робинсън

Филмът не се препоръчва за лица под 12 години.

Трейлър

Прожекции

За книгата

Физика на тъгата - книга

Аз сме. Едно момче говори – от подземния лабиринт на Минотавъра, от мазе в края на Войната, от приземна квартира през през 70-те и 80-те, от старо бомбоубежище утре.

Роман за емпатията и нейното чезнене, за световната есен, за минотаврите, заключени в нас, за възвишеното, което може да е навсякъде, за елементарните частици на тъгата и вечното време на детството, което ни предстои. Роман с преплитащи се коридори, отклонения и стаи, който смесва минало и настояще, мит и документ. Събира истории и животни от всеки род, прави капсули на нетрайното заради онзи, който има да идва – постапокалиптичен читател, бог или охлюв.