Галавечер на Дания: 60 години от смъртта на Карен Бликсен

Пактът
Пактът
Пактът

Галавечер на Дания: Честване на 60-годишнината от смъртта на Карен Бликсен

Официално представяне на новото издание на автобиографичния роман „Извън Африка“, донесъл световна слава на авторката!

„Извън Африка“ е своеобразно любовно послание на Карен Бликсен до хората и местата, които са я белязали за цял живот, но е също така и световен образец за висока проза, безценен дар за всички ценители на голямата литература. Когато книгата вижда бял свят през 1937 година, лондонският „Обзървър“ пише, че никой читател „не може да остави книгата, без в него да заживее частица от сърцераздирателното сбогуване на авторката с нейната ферма“.

Литературното представяне ще бъде последвано от премиера на биографичната драма „Пактът“ на реж. Биле Аугуст, удостоена с множество отличия от критиката. Копродукция на Дания, Белгия, Норвегия и Финландия, филмът разказва за интензивното приятелство между бележитата датска писателка, приживе призната за модерен класик, и Торкилд Бьорнвиг, млад и обещаващ поет.

Събитието се реализира в сътрудничество с Посолството на Дания в София и в присъствието на г-жа Биргит Сара Кондруп-Палмквист, заместник-ръководител на мисията. Тя ще представи кратък откъс от книгата в оригинал, а актьорът Петър Русев ще прочете откъс от преводното издание.

11 октомври

Сити Марк Арт Център, 18:00 ч.

Галавечер на Дания: 60 години от смъртта на Карен Бликсен