Гласът на Бога

His Master’s Voice (оригинално заглавие: Az Úr hangja)

Канада, Унгария, Франция, Швеция, САЩ, 2018, 108 мин.

Жанр: драма, научна фантастика

Режисьор: Дьорд Палфи

Сценаристи: Дьорд Палфи, Зофия Руткай, Герго Наги

В ролите: Чаба Полгар, Ерик Питърсен, Диана Киш, Адам Фекете, Илдико Баншаги, Кейт Върнън и др.

Език: английски, унгарски

Субтитри: български

По романа на Станислав Лем „Гласът на Бога”

За филма

Млад мъж издирва баща си. Последният изчезва, докато работи по строго секретен проект за правителството на Съединените щати, който включва извънземни.

Филмът е екранизация по „Гласът на Бога“ – класическа за научнофантастичния жанр книга, философска творба за ограничените възможности на човешкия разум. Станислав Лем отхвърля всички популярни концепции за контакта с извънземните, експлоатирани до болка с цел евтина сензация.

 

Награди и номинации: 1 награда и 4 номинации, включително:

  • Почетен знак за артистичен принос от Международния фестивал на фантастичния филм „Фантаспоа“ 2019
  • Номинация за Гран При 2018 от Международния кинофестивал в Токио
  • Номинации за най-добър игрален филм и най-добър европейски фантастичен филм от Международния фестивал за фантастичен филм в Ньошател 2019

Трейлър

Прожекции

За книгата

Публикуван преди половин столетие, романът е оригинална интерпретация на любимата тема на Станислав Лем за контакта с чуждия разум и ограничените способности да разбираме непознатото. По време на Студената война е получено съобщение от Космоса под формата на неутриново излъчване. Американски учени са първите, които го откриват, и Пентагонът сформира свръхсекретен проект за разшифроване на посланието, в който е привлечен и главният герой Хогарт – прочут учен статистик с разностранни интереси.

Тази класическа за научнофантастичния жанр книга е неимоверно богата на идеи и хипотези в областта на математиката, статистиката, антропологията, космогонията. Авторът отхвърля всички популярни концепции за контакта с извънземните, експлоатирани до болка от медии и книги, преследващи евтина сензация. „Гласът на Бога” обаче е преди всичко философска творба за ограничените възможности на човешкия разум. Книгата е напоена с ирония срещу манията за тайнственост, обзела замесените в Студената война страни.