Истинската история на бандата на Кели

True History of the Kelly Gang

Австралия, Великобритания, 2019, 124 мин.

Жанр: биографичен, екшън, криминален

Режисьор: Джъстин Кърцел

Сценарист: Шон Грант

В ролите: Ръсел Кроу, Никълъс Холт, Джордж Маккей, Чарли Хънъм, Еси Дейвис и др.

Език: английски

Субтитри: български

По романа на Питър Кери

За филма

Филмът следва едноименното произведение на Питър Кери. Класическа приказка за бунтовник с кауза – един истински, но и малко недодялан Робин Худ, претворена от един от най-големите романисти на нашето време. На фокус е австралийският бандит Нед Кели, в чийто списък с престъпления са безброй банкови грабежи, нападение на влак и убийства на представители на властта. Кой е Кели? Дързък конекрадец? Добър син? Безстрашен лидер? Шампион по бокс? Садистичен убиец? Верен съпруг? Герой на народа? Любящ баща? Борец срещу правителството? А може би просто един беден ирландски заселник в Австралия, който се опитва да защити своето семейство от безпричинния тормоз на английските ченгета, да се измъкне от блатото на бедността и да запази достойнството си. В образа на Кели се превъплъщава Джордж Маккей („Капитан Фантастик”).

Прожекции

За книгата

За преследвачите си Нед Кели не е нищо повече от един чудовищен престъпник, крадец и убиец. Ала за неговите поддръжници – най-бедните слоеве на обществото – този беглец от закона е герой, дръзнал да се изправи срещу тираните. Майка му, занимаваща се предимно с контрабандно варене на уиски, го дава да чиракува при известен конекрадец (и неин любовник). За пръв път Нед попада в затвора едва на петнайсет години, а когато става на двайсет и шест, вече е най-издирваният от властите жител на непокорната провинция Виктория, като плячкосва с бандата си цели градове и напълно отрича закона.

Австралиецът Питър Кери е двукратен лауреат на престижната литературна награда „Букър”: през 1988 г. за книгата „Оскар и Лусинда” (също екранизирана) и през 2001 г. за „Истинската история на бандата на Кели”.