Изключението

The Exception (оригинално заглавие: Undtagelsen)

Дания, 2019, 115 мин.

Жанр: трилър

Режисьор: Йеспер Нилсен

Сценаристи: Кристиан Юнгерсен, Кристиан Торпе

В ролите: Сидсе Бабет Кнудсен, Даника Курчич, Магнус Крепър, Сергей Трифунович, Аманда Колин, Саймън Сиърс и др.

Език: датски

Субтитри: български

По романа на Кристиан Юнгерсен

За филма

Завладяваща дисекция на природата на злото, параноята и манията, които подтикват порядъчни хора да извършват немислими постъпки.
Четири жени работят съвместно в малка неправителствена организация в Копенхаген, специализирана в изследвания в областта на геноцида. Когато две от тях получават смъртни заплахи, подозрението пада върху сръбски военен престъпник. Ала скоро след това жените започват да се подозират взаимно…

 

Награди и номинации:

  • 2020 Носител на наградата Valhalla от Международния филмов фестивал в Санта Барбара

 

Филмът не се препоръчва за лица под 12 години.

Трейлър

Прожекции

Гледай онлайн на Neterra TV+

Филмът ще бъде наличен онлайн от 18 октомври до 8 ноември.

За книгата

The Exception - book

Четири жени работят заедно в организация с нестопанска цел в Копенхаген, която разпространява информация за геноцида. Когато две от тях получават смъртни заплахи, всички са убедени, че ги дебне Мирко Зигич, сръбски военен престъпник, когото наскоро са разобличили в публикациите си. Напрежението обаче расте и подозренията им постепенно се отклоняват… към самите тях. Междувременно заплахите се множат и офисът се превръща в бойно поле. Манията се превръща в лов на вещици, морален тормоз и виктимизация. Жестокостта, която жените са описвали от безопасно разстояние, става част от собствения им свят. „Изключението“ е необикновено интелигентен трилър, който разкрива Кристиан Юнгерсен като страстен изследовател на човешката психика и психологията на злото.