Измерването на света

Measuring the World (оригинално заглавие: Die Vermessung der Welt)

Германия, Австрия, 2012, 118 мин.

Жанр: биографичен, драма, исторически

Режисьор: Детлев Бък

Сценаристи: Детлев Бък, Даниел Келман

В ролите: Флориан Дейвид Фиц, Албрехт Шуч, Жереми Капоне, Катарина Талбах, Вики Крипс и др.

Език: немски

Субтитри: български

По романа на Даниел Келман

За филма

Математикът Карл Фридрих Гаус и ученият Александър фон Хумболт са двама от най-светлите умове на XIX в. Хумболт е страстен пътешественик, който мечтае да открива непознати земи и да черпи с пълни шепи от културата на населяващите ги хора. Гаус пък е саможив скептик, който гледа света през защитното було на математическите теории и цифри. Докато Хумболт кръстосва земното кълбо, Гаус е предприел не по-малко интересно пътуване в дебрите на математиката, за осъществяването на което не се налага дори да напуска уютния си кабинет. Въпросите, които си задават двамата мъже, са различно формулирани, но отговорите до които ще стигнат, си приличат.

 

Награди и номинации: 2 награди и 6 номинации, включително:

  • 2013 Австрийска филмова награда за дизайн на костюми и за грим
  • 2013 Номинация за наградата на публиката за Германски филм на годината
  • 2013 Номинация за Златна филмова награда за дизайн на продукцията и за грим
  • 2013 Номинация за наградата за ново лице в киното за актьора Албрехт Шуч

Трейлър

Прожекции

За книгата

В края на XVIII век двама млади германци решават всеки по свой начин да измери света. Докато Александър фон Хумболт преминава през степите, изкачва върхове, влиза в пещери и прекосява океани и реки, другият – математикът Карл Фридрих Гаус не се отделя от полите на любимите си жени и всяко напускане на Гьотинген за него се превръща в мъчение. Въпреки това Гаус също е обсебен от идеята за измерването и дори в първата си брачна нощ скача от леглото, за да запише формулата, която тъкмо в този миг му е хрумнала. Двама гении, оглеждащи се в огледалото на човешките си слабости, провалът и успехът, вървящи ръка за ръка – това са големите теми на този философски приключенски роман, написан с изключителна фантазия и необятно чувство за хумор.

С излизането си „Измерването на света” извършва истинска революция в немските книжарници – измества дори „Хари Потър“ и оставя далеч зад себе си Дан Браун и Дона Леон. От септември 2005 г. до края на 2007 г., в продължение на 114 седмици, книгата е в класацията на списание „Дер шпигел“. Даниел Келман отнася наградите „Кандид“ (2005), приз на фондация „Конрад Аденауер“ (2006), „Хаймито фон Додерер“ (2006), „Хайнрих фон Клайст“ (2006), наградата за литература на вестник „Ди велт“ за 2007 г. и чупи рекордите, поставени от „Тенекиеният барабан“ на Гюнтер Грас, „Четецът“ на Бернхард Шлинк и „Парфюмът“ на Патрик Зюскинд. „Измерването на света” се превръща в най-продаваната немска книга от 1945 г. до днес.