Мъжът, който си играеше с огъня

The Man Who Played with Fire (оригинално заглавие: Mannen som lekte med elden)

Швеция, 2018, 99 мин.

Жанр: документален

Режисьор: Хенрик Георгсон

Сценаристи: Олоф Берглинд, Натан Гросман

В ролите: Емил Алмен, Матиас Кьонигсон, Йан Симонсон, Йохан Ериксон и др.

Език: шведски

Субтитри: български

За филма

Документален филм за автора на трилогията „Милениум” Стиг Ларшон и проактивната му позиция по отношение на формите на съпротива срещу десните екстремисти и неонацистите. Борбата му с тях се превръща в обсесия с фатални последствия.

 

Награди и номинации:

  • 2019 Номинация за Голямата награда на журито на филмовия фестивал в Сънданс

Трейлър

Прожекции

За Стиг Ларшон и „Милениум”

Стиг Ларшон (1954-2004) е известен шведски журналист и писател, чиито разследвания изобличават антидемократичните, дясноекстремистките и расистките практики в обществото и медиите. Трилогията Милениум му носи изключителна популярност още с публикуването на Мъжете, които мразеха жените, който има две успешни екранизации – шведска и американска.

Ларшон умира от сърдечна криза на 50-годишна възраст наскоро след като е предал на издателя криминалната си поредица „Милениум“ и не доживява нейното отпечатване. Носят се непотвърдени слухове, че смъртта му не е случайна и е свързана с дейността му на разследващ журналист.

През декември 2013 г. шведското издателство „Норстед“ обяви, че с Давид Лагеркранс е сключен договор за създаване на четвърти роман от поредицата на Стиг Ларшон. Онова, което не ме убива излезе през август 2015 година, когато се навърши десетилетие от публикуването на първото заглавие – „Мъжете, които мразеха жените“. През 2017 г. се появи второ продължение на култовата трилогия – заглавието е Мъжът, който търсеше сянката си.

Шестият и последен роман от култовата поредица носи заглавие „The Girl Who Lived Twice”. Автор е Давид Лагеркранс.