Национална премиера на „Дворецът“ на Роман Полански в зала 1 на НДК

Уилям Болдуин – президент на журито на Синелибри 2023

20 октомври

Зала 1 на НДК, 19:00 ч.

Национална премиера на „Дворецът“ на Роман Полански в зала 1 на НДК

Дворецът

Дворецът

На 20 октомври в зала 1 на Националния дворец на културата ще се състои премиера на шеметната черна комедия „Дворецът“, с която ще отбележим 90-ата годишнина от рождението на Роман Полански. Прожекцията на 20 октомври ще бъде единствена в рамките на фестивала и единствената потвърдена за България след световната премиера на филма във Венеция!

Билетите за премиерната прожекция на „Дворецът“ в зала 1 на НДК са на early bird цена 14 лв. до 14 септември включително, а след това ще се продават на цени от 16, 17 и 18 лв. Вече може да си набавите билети оттук.

Непосредствено преди прожекцията на „Дворецът“ ще бъде отличена най-впечатляващата адаптация на литературна творба за голям екран, а зрителите ще имат възможност да се срещнат на живо с американската кинозвезда Уилям Болдуин. Популярен актьор, сценарист и продуцент, участвал в десетки филмови продукции с различна жанрова характеристика, известен и като един от четиримата братя Болдуин, той пристига у нас в качеството си на президент на журито, което ще излъчи лауреатите на награди в конкурса за най-добър пълнометражен игрален филм.

Партньори на Болдуин в тази нелека задача ще бъдат: уважаваният канадски кастинг-режисьор и продуцент Бруно Розато („Фрагменти от живота на една жена“, „Мафия Inc.“, „Самопризнанията на един опасен ум“); френската кинорежисьорка и актриса Леа Тодоров („Новата жена“, „Руска утопия“, „Спомен за болката“), дъщеря на световноизвестния философ, литературовед, семиотик и културолог Цветан Тодоров; нашумялата испанска телевизионна и киноактриса Карла Нието; българската театрална и филмова звезда Иван Бърнев („Обслужвал съм английския крал“, „Полет над кукувиче гнездо“). Журито ще избира измежду единадесет силни конкурсни заглавия, повечето от които с премиери на фестивалите в Кан, Венеция, Берлин, Торонто. Победителят ще бъде обявен на 20 октомври в зала 1 на Националния дворец на културата – това ще е единствената възможност зрителите да се срещнат, а по желание и да се снимат, с Уилям Болдуин и представителите на международното жури.

Никой не би посмял да отрече гениалните постижения на Полански в областта на филмовото изкуство и майсторската му работа по адаптирането на литературни произведения и пиеси на голям екран през годините. Достатъчно е да споменем заглавия като „Офицер и шпионин“, „Тес“, „Писател в сянка“, „Касапница“, „Горчива луна“, „Деветата порта“, „Бебето на Розмари“. Полско-френският режисьор, сценарист и продуцент от еврейски произход е носител на всички големи киноотличия, включително „Оскар“, „Златна палма“, „Златна мечка“, BAFTA, „Сезар“ и „Златен глобус“.

Копродукция на Италия, Швейцария, Полша и Франция, „Дворецът“ пренася зрителя в луксозен швейцарски хотел – разкошна сграда с вид на готически замък, създадена в началото на ХХ век от мистериозен архитект. В този своеобразен „дворец“ богати, известни и ексцентрични гости от цял свят се стичат за пищна вечеря на 31 декември 1999 г., в навечерието на новото хилядолетие. Следва непредвиден развой: преплитането на отделните истории и сблъсъкът на различни персонажи създават абсурдна черна комедия, наситена с провокации в стила на Полански. „Дворецът“ ще бъде излъчен у нас непосредствено след световната си премиера на 80-ото издание на кинофестивала във Венеция. Съсценаристи на Роман Полански са Йежи Сколимовски и Ева Пиасковска. В главните роли ще видим неотразимата Фани Ардан, Оливер Мазучи, Мики Рурк, Джон Клийз, Жоаким де Алмейда.

Синелибри 2023 ще се проведе в интервала 6-29 октомври в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Столична община, ИА „Национален филмов център“, Национален фонд „Култура“, Община Пловдив, Фонд „Култура“ на Община Варна, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово и в партньорство с Регионална библиотека „Захарий Княжески“, Община Стара Загора.

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 г. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.

Програмата се осъществява в сътрудничество с множество партньори и съмишленици, обявени на официалната уебстраница. Предстои да бъдат обявени заглавията от конкурсната програма на фестивала, очакваните специални гости и съпътстващи събития.