Невидимият живот на Еуридисе Гузмао

The Invisible Life of Euridice Gusmao (оригинално заглавие: A Vida Invisível de Eurídice Gusmão)

Бразилия, 2019, 139 мин.

Жанр: драма

Режисьор: Карим Аинуз

Сценаристи: Мурило Хаусер, Инес Бортагарай, Карим Аинуз

В ролите: Фернандо Монтенегро, Карол Дуарте, Антонио Фонсека, Грегорио Дувивиер, Кристина Перейра и др.

Език: португалски

Субтитри: български

По романа на Марта Баталя

За филма

Филмът ни пренася в Рио де Жанейро през 1940-те. Никой не разбира защо Еуридисе и Антенор се венчават. Тя е амбициозна, с буден ум, ала всички очакват от нея да бъде любяща съпруга и майка. Докато Антенор се бие в гърдите заради подвизи разни, Еуридисе глади ризите му, готви апетитни ястия и си мечтае да се занимава с музика. Междувременно нейната сестра Гида, умна жена с волен дух, се завръща след неуспешно бягство с мъж, от което се ражда история с катастрофални последици. Но ето че двете сестри дръзват да престъпят законите на „благонравието”…

 

Награди и номинации:

  • 2019 Награда в категория „Особен поглед” от филмовия фестивал в Кан
  • 2019 Награда CineCoPro от филмовия фестивал в Мюнхен за режисьора Карим Аинуз
  • 2019 Номинация „Златна камера 300” за най-добър международен филм от фестивала в Йерусалим

Филмът е тазгодишното предложение за „Оскар” на Бразилия за най-добър чуждоезичен филм

Трейлър

Прожекции

За книгата

Рио де Жанейро в средата на миналото столетие, разнолик, ухаещ на подправки, кокос и гуава. Едно патриархално общество със закостенели традиции и предразсъдъци, според което участта на жената е да бъде добра домакиня, предана съпруга и майка и… да не мисли. На фона на колоритно пано, изтъкано от различни социални прослойки, се откроява микрокосмосът на две сестри, дръзнали да престъпят утвърдените закони на благонравието и да потърсят смисъл на съществуването и собствено място извън сянката на мъжкото рамо. Еуридисе надава своя „вик за свобода“ чрез страстта си към музиката, кулинарното и шивашкото изкуство, литературата и тайно изпушените цигари, Гида –  приемайки предизвикателството да бъде самотна майка, решена да се бори за себе си и за бъдещето на сина си.

С разбиране и съпричастност, с лек феминистки привкус, с тънък хумор, на места хаплив и горчив, Марта Баталя разкрива невидимия, мечтателен живот на своите героини в една приказна сага, роман река, наситен с екзотичния бразилски дух.