Обещания

Promises (оригинално заглавие: Les promesses)

Италия, Франция, 2021, 113 мин.

Жанр: драма

Режисьор: Аманда Стерс

Сценарист: Аманда Стерс

В ролите: Пиерфранческо Фавино, Кели Райли, Жан Рено, Крис Маршал, Кара Теоболд, Дийпак Верма и др.

Език: английски

Субтитри: български

По едноименния роман на Аманда Стерс

За филма

Загърбил тежкото си детство, Александър намира баланс благодарение на съпругата и дъщеря си. Лаура е дилър на изкуство и скоро й предстои сватба. Срещат се на едно парти и моментално осъзнават, че ситуацията е безизходна. Присмехът на съдбата и трудните решения, които двамата ще вземат, ще бележат завинаги тяхното ежедневие, раздирано от изгарящи чувства. Остава утехата, че любов, която не е изживяна, никога не може да умре.

 

Награди и номинации:

  • 2022 Festa do Cinema Italiano: Панорама
  • 2021 Официална селекция на филмовия фестивал в Рим

Трейлър

Прожекции

Гледайте филма в NeterraTV+

Филмът е наличен онлайн в плaтформата на Neterra TV+

За книгата

„Надявам се да съм се отрекъл от всички обещания, които съм си давал като дете. Да станеш мъж, означава да преразгледаш своя летателен план. Да осъзнаеш, че човек постоянно се заблуждава, представяйки си какъв ще бъде животът.“

Александър, наричан Сандро, е единствено дете на Виторио, потомък на богата италианска фамилия, и на французойка от скромен произход. След всяко сияйно лято, прекарано в разкошното италианско имение, идва печална зима в невзрачния парижки апартамент. Прекрасно детство, пълно с обещания за бъдещи щастливи дни, но Сандро е едва десетгодишен, когато животът му се преобръща. Мъжът, в който той предстои да се превърне, ще мине през безброй съмнения, колебания, мимолетни наслади, огорчения и бягства, обречен непрестанно да се разминава със самия себе си, а и с голямата любов, озарила цялото му битие.

„Обещания“ е роман равносметка на един привидно пълноценен живот, но изцяло белязан от раздвоение между две родини, два езика, две имена и две същности на героя, които той така и не успява да съвмести и примири, обречен на разочарования и угризения, прекалено обсебен от утрешния ден, за да може да усети прелестта на днешния. Романът е определян от критиката като една от най-успешните творби на Аманда Стерс.