Пилат

Pilátus (оригинално заглавие: Pilátus)

Унгария, 2019, 74 мин.

Жанр: драма

Режисьор: Линда Домбровски

Сценаристи: Дьорд Шомоди, Шандор Силеши

В ролите: Илдико Хамори, Анна Дьорди, Жолт Ковач, Шандор Терхеш и др.

Език: унгарски

Субтитри: български

По романа на Магда Сабо

За филма

Майката обича дъщеря си, дъщерята обича майка си, nо това не отменя драмата на недоразуменията помежду им. Защото всеки човек носи в себе си два ангела – единият е бял, другият е черен. Пред нас изплува образът на една интелигентна и стремителна жена със значима обществена роля. В сферата на личните си взаимоотношения обаче тя остава „непродуктивна“. Вдъхновен от прекрасния роман на Магда Сабо, филмът проследява лутането на душата из лабиринтите, в които живеем, като следва нишката на най-спасителното чувство – любовта.

 

Награди и номинации:

  • 2019 Пет награди от Международния филмов фестивал в Милано: за най-добър филм, режисура, кинематография, монтаж и женска роля (Илдико Хамори)
  • 2019 Две номинации от Международния филмов фестивал в Милано: за адаптиран сценарий и женска роля (Анна Дьорди)
  • Филмът e в програмата Foreign Language Film Series 2021, което му дава шанс да бъде номиниран за „Златен глобус“ за най-добър чуждоезичен филм.

 

Филмът не се препоръчва за лица под 12 години.

Трейлър

Прожекции

Гледай онлайн на Neterra TV+

Филмът ще бъде наличен онлайн от 18 октомври до 8 ноември.

За книгата

„Пилат“ е историята на една майка, която иска да свали от раменете на дъщеря си непоносимия товар, който представлява тя за нея. И за една дъщеря, която иска да носи майка си така, както е била носена от нея, но не знае как да го направи. Всеки читател ще се разпознае – в поне едната от двете. Излязла през 1963 г., книгата не черпи от личните преживявания на Магда Сабо, не е и на историческа тематика. Централна роля в повествованието играе умната и модерна, разведена лекарка Иза Сьоч, която кара овдовялата си майка да се премести при нея в Будапеща. 70-годишната жена е прекарала значителна част от живота си в провинцията и сърцето й не бие с ритъма на столицата. Откъсната от патриархалния свят и от обичайните си дейности, ще се справи ли тя със самотата? Или ще се вкопчи в спомена за неотдавна починалия си съпруг и сантименталните възгледи ще надделеят над рационалния комфорт?