Премиерна прожекция на документалния филм „Записите на Капоти“

Записите на Капоти
Записите на Капоти

Премиерна прожекция на документалния филм „Записите на Капоти“, посветен на шокиращия незавършен роман на Труман Капоти – „Сбъднати молитви“.

Капоти е роден през 1924 г. в Ню Орлиънс в семейството на чиновник и 16-годишна кралица на красотата. Баща му не се задържа дълго на една работа и постоянно търси нови възможности за изява. Младият Труман израства при роднини в Алабама и неговото приемно семейство му служи като модел за много от образите, които описва по-късно. Създава първите си разкази на осемгодишна възраст. От момента, в който печели голямата награда за кратка проза на името на О’Хенри, Труман Капоти познава единствено вкуса на успеха и се превръща в едно от най-големите имена на американската литература. Автор е на книгите „Други гласове, други стаи“, „Лятно пътуване“, „Закуска в „Тифани“, „Арфата на тревите“, на много разкази, киносценарии, а също така на „Хладнокръвно“ – документална история на едно от големите американски убийства, първообраз на жанра „истински престъпления“. Визитна картичка на ексцентричния американски писател са изяществото на езика, мекотата на повествованието, проникновените образи, в по-голямата си част почерпани от собствения му живот.

„Труман беше велик измамник, трудно можеше да се разбере кога казаното от него е истина, а кога – измислица”, казва адвокатът Алан Шуорц в послеслова на „Лятно пътуване“. Тогава не е чудно, че тъкмо Капоти е изобретателят на жанра „документален роман”, нали?

Прожекцията на „Записите на Капоти“ ще бъде последвана с тематично афтърпарти с вход свободен в The Steps на ул. „Братя Миладинови“ 12.

6 октомври

Евросинема, 18:45 ч.

Премиерна прожекция на документалния филм „Записите на Капоти“