Щрих и Стих

България, 2021, 60 мин.

Жанр: поезия в анимация

Продукция: Компот Колектив

Идея: Весела Данчева

Език: български

По избрани стихове на български автори

За филма

„Щрих и Стих“ е колекция от 12 анимационни филма, вдъхновени от съвременни български стихове. Идеята на проекта е да обедини поезия и анимация в едно, като създаде нова екранна форма – анимирана поезия.

„Щрих и Стих“ обхваща филмите: „Млекарката“ с реж. Иван Богданов, по стихове на Димитър Воев; „Одеонъ“ с реж. Борис Десподов, „Естествен роман в 8 глави“ с реж. Милен Витанов, „Малко сутрешно престъпление“, с реж. Аспарух Петров, по стихове на Георги Господинов; „Плитка вена“ с реж. Йоана Александрова, по стихове на Марин Бодаков; „Задачи за деня“ с реж. Петя Златева, по стихове на Стефан Иванов; „Последният ден“ с реж. Далибор Райнингер, по стихове на Мария Донева; „Любов по време на туризъм“ с реж. Весела Данчева по стихове на Петър Чухов; „Постиндъстриал“ с реж. Борис Праматаров, по стихове на Калоян Праматаров; „Над нещата“ с реж. Ина Николова, по стихове на Стефан Икога; „100% настроение“ с реж. Дмитрий Ягодин, по стихове на Дилян Еленков; „Екзистенциално“ с реж. Наталия Атанасова, по стихове на Анамария Коева.

Награди и номинации:

  • Филмите са селектирани и награждавани на множество национални и международни фестивали. Някои от тях са показвани в рамките на късометражния конкурс на CineLibri и „Над нещата“ взе наградата Най-добър анимационен филм на Tatra Tea

Прожекции

Дом на киното

четвъртък,
28 октомври 2021 г., 18:30 часа