Следваща спирка – кино „Одеон“

България, 2015, 69 мин.

Жанр: документален

Режисьор: Екатерина Минкова

Сценарист: Боряна Матеева

Език: български

За филма

Филмът „Следваща спирка- кино Одеон“ показва превъплъщенията на малкото кино на Попа през годините. Това е филм за любовта към киното в различни откъси от време, за историите на хората, с които е свързано – еклектичния образ на публиката, чешити и киномани, но и онези, които работят в самото кино – преводачи, пианист, лектори, киноведи… Сред интервюираните са: Владимир Игнатовски, Ивайло Знеполски, Стефан Китанов, Емил Христов, Георги Господинов, Антония Ковачева и др. Архивните снимки, документи, плакати, кадри и звуци от града и от важни за сюжета филми уплътняват разказа за времето. През репертоара и зрителите на филмотечното кино „Дружба” се нарежда по-мащабната картина на нагласите, вкусовете, цензурата, вноса и разпространението на западни филми по кината.

„Следваща спирка- кино Одеон“ е романтичен поглед към киното и времето, в което стремежът към свобода, оригиналност и заобикаляне на нормата е бил движеща сила, а гледането на филми – общо съпреживяване на всички в салона.

Документалният филм получи Специален диплом от Фестивала „Златен ритон“ 2017 за „духа на времето, предаден чрез историята на световното и българското кино“, беше селектиран за участие на Фестивала в Рио де Жанейро (2016), част от програмата на фестивала COURAGE-PAREVO Documentary Film Festival с прожекции в Будапеща, Варшава, Прага, Загреб, Грайфсвалд, Братислава, Букурещ ( 2018 г.), както и от IX Фестивал за операторско майсторство „Златното око“.

Трейлър

Прожекции