Смъртта на един автор

Intrigo: Death of an Author

Швеция, САЩ, Германия, 2018, 106 мин.

Жанр: драма, трилър, криминален

Режисьор: Даниел Алфредсон

Сценаристи: Даниел Алфредсон, Бригита Бонгенхелм

В ролите: Бен Кингсли, Тува Новотни, Майкъл Бърн, Вероника Ферес, Даниела Лавендер и др.

Език: шведски

Субтитри: български

По разкази от сборника „Intrigo” на Хокан Несер

За филма

Малка отворена лодка пори бурните вълни край холандското крайбрежие. Няколко дни по-късно, когато вятърът утихва, разбитите останки от лодката са намерени на няколко километра на юг. Междувременно в Стокхолм Давид получава известие от своя издател, че е пристигнал ръкопис от прочутия писател Гермунд Райн. Давид е превел по-ранните произведения на Райн и пръв получава възможност да работи по новата творба на писателя. Пристигналият ръкопис е оригинал и е придружен от писмо, в което се казва, че при никакви обстоятелства книгата не трябва да се отпечатва на езика, на който е написана… Миналото ще нахлуе с гръм и трясък, вината ще се смеси с отмъщение, а фикцията на Гермунд Райн ще стане реалност.

Трейлър

Прожекции

За книгата

Почитателите на скандинавската криминална литература навярно знаят, че „Интриго” е завладяващ сборник с най-добрите новели и разкази на Хокан Несер, три от които са адаптирани за голям екран. Ситуирана в измисления град Маардам, всяка история е свързана с темите за тайните, които излизат на светло, за лъжите, които биват разобличени, и за миналото, което се връща, за да преследва хората, които са си мислели, че са избягали от него. Всичко това е описано в стила на Хокан Несер, който е майстор на мрачната, рязко изсечена проза, която показва истинско разбиране за човешката природа.

Въз основа на сборника е създадена трилогия от международни кинопродукции – Скъпа Агнес, Смъртта на един автор и Самария, под режисурата на Даниел Алфредсон и с участието на Бен Кингсли и Джема Чан.