Соларис

Solaris (оригинално заглавие: Солярис)

Русия, 1972, 165 мин.

Жанр: научнофантастична драма, мистерия

Режисьор: Андрей Тарковски

Сценаристи: Фридрих Горенштайн, Андрей Тарковски

В ролите: Наталия Бондарчук, Донатас Банионис, Юрий Ярвет, Анатолий Солоницин, Николай Гринко, Олга Барнет и др.

Език: руски, немски

Субтитри: български

По романа „Соларис“ на Станислав Лем

За филма

Планетата, в която кошмарите са истински, е човешкото съзнание.

Мисия „Соларис“ основава база на планета, където сякаш битува някакъв интелект, подробностите обаче остават неясни. След мистериозната гибел на един от тримата учени в базата Крис Келвин е изпратен да го замести. Той открива космическата станция в окаяно състояние, при това поведението на другите двама учени е хладно и потайно. Загадъчната планета е заобиколена с Океан, който говори, но не може да бъде разбран. Когато внезапно се натъква на съпругата си, която е мъртва от седем години, Келвин започва да добива представа за природата на чуждоземния интелект.

 

Награди и номинации:

  • 1977 Номинация за най-добър филм от Американските награди за научнофантастично кино „Сатурн“
  • 1973 Награда за най-добра женска роля (Наталия Бондарчук) от Международния кинофестивал в Панама
  • 1972 Номинация „Златна палма“, Голямата награда на журито и Наградата на критиката /ФИПРЕССИ/ от кинофестивала в Кан
  • 1972  Приз на Международния кинофестивал в Карлови Вари, Прага

Трейлър

Прожекции

Културен център G8

понеделник,
25 октомври 2021 г., 18:45 часа

Културен център G8

петък,
29 октомври 2021 г., 20:15 часа

За книгата

„Соларис“ – най-известният роман на един от великите световни майстори на научната фантастика Станислав Лем, принадлежи към поджанра, изследващ контакта с извънземния интелект. Тази преведена на всички езици творба предлага оригинална визия за непознаваемия чужд разум, като заедно с това представя по уникален и вълнуващ начин драмата на себепознанието и космическите измерения на любовта. Идеята за океана-мозък, заемащ повърхността на планетата Соларис и способен да придава материален облик на човешките спомени и мисли, не оставя равнодушни нито психолога Крис Келвин и колегите му космонавти от космическата станция, описана в романа, нито милионите читатели на полския фантаст. Нито известните режисьори Андрей Тарковски и Стивън Содърбърг, които екранизират произведението съответно през 1972 и 2002 г.

На стогодишнината от рождението на Станислав Лем ИК „Колибри“ предлага на феновете на фантастиката нов, пълен превод на издавания досега цензуриран и съкратен вариант на забележителния му шедьовър.