СТУДИО ЗА ОБЕЗКОСТЯВАНЕ | Кино-литературна премиера

24 октомври

The Steps, 18:30 ч.

СТУДИО ЗА ОБЕЗКОСТЯВАНЕ | Кино-литературна премиера

Гергана Гълъбова представя дебютния си сборник с разкази „Вода за гледане“. Книга, написана така, че да ви разсмее, просълзи, да ви подтикне да съзирате, сякаш за първи път, ежедневните предмети, листата, себе си, водата за гледане.

Следва прожекция на филма „Студио за обезкостяване“, базиран на едноименния разказ. Историята ни отвежда в свят, в който обезкостяването замества терапията. Режисьор е Мейлин Лазарова, музиката е дело на Алек Веждаров.

Естетиката на филма “Студио за обезкостяване” е вдъхновен от софийските панелки и хлебарки. Всекидневната монотонност се преплита със странното и необяснимото. Визуалният стил е взаимстван от стари източноевропейски анимации, японските анимации от 80-те и 90-те, както и някои анимационни сериали от ранните години на Cartoon Network.

За режисьорката:

Мейлин Лазарова завършва “Компютърна анимация с арт и дизайн” в университета в Бормут през 2021-ва. Занимава се главно с 3D анимация и рисуване. “Студио за обезкостяване” е вторият ѝ самостоятелен късометражен проект.

За книгата и авторката:

Жена вижда морето за първи път, полароид вади чужди снимки, хора се обезкостяват, за да излекуват нещастието си. В този сборник нито едно събитие не е прекалено тривиално и нито една реалност – прекалено абсурдна. Разказите предизвикват въображението на читателя, като го отвеждат на пътешествие от реализма през абсурдизма чак до сюрреализма.

Гергана Гълъбова завършва спец. „Английска литература с творческо писане“ в Голдсмитс, Лондонски университет, и продължава обучението си в програмата „Преводач-Редактор“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Нейни текстове и преводи са публикувани в „Литературен вестник“, вестник „Еволюция“, сборниците „Опитай това“, „Любовта за напреднали“ и др. През 2021 печели Голямата награда на 43-тия Национален студентски литературен конкурс „Боян Пенев“. Гергана е главен редактор на АртАкция.

Вода за гледане
Студио за обезкостяване