Толкин

Tolkien

САЩ, 2019, 112 мин.

Жанр: биографична драма

Режисьор: Доум Карукоски

Сценаристи: Дейвид Глийсън, Стивън Биъсфорд

В ролите: Никълъс Холт, Лили Колинс, Колм Меони, Крейг Робъртс, Хари Гилби, Лора Донъли, Пам Ферис и др.

Език: английски

Субтитри: български

По действителната история на Дж. Р. Р. Толкин

За филма

Красива и вълнуваща история за съзряването на Толкин – за това как едно момче сирак пораства и става знаменит писател, професор и съпруг. Ужасите на войната съпътстват историята, но това не е военен филм, а филм за приятелството, любовта и неугасващите чувства. Удивителната кинематография е едно от главните достойнства на тази дългоочаквана биографична драма.

Трейлър

Прожекции

За книгата

Джон Роналд Руел Толкин (1892-1973) винаги е смятал биографията за безплоден подход към делото на твореца. Произведението на Карпентър изцяло опровергава това негово схващане. Изживените епизоди се наместват един по един като в мозайка от рунически писмена, в която е скрит ключът към загадката на най-обичания писател на XX век.

Получил достъп до архива и кореспонденцията на Толкин, черпещ от спомените на близките му и от лични впечатления, Хъмфри Карпентър проследява всяка стъпка по житейския и професионалния друм на своя герой – от осиротялото детство и духовното израстване в юношеството, през първата любов, останала с него до края, и мъжкото приятелство в колежанските години, съпътствало го цял живот, до академичната кариера на професор лингвист и прозрението В една дупка в земята живееше хобит, открило хоризонта към Средната земя, населена със създания с чудати имена и приказна същност, донесли му световна слава.

С подобаващата почтителност на съвестен биограф и умението на пишещ събрат Карпентър изгражда органична сплав от личностна и творческа биография. И от всеки ред ни гледа мъжът с проницателен поглед, тънка усмивка и неизменната лула, изобретател на странни езици, на собствена митология и вълшебна вселена, Мерлин на модерните времена, запленил поколения читатели от цял свят.