Урок по кино

България, 2020

Жанр: документален

Режисьор: Георги Тошев

Сценарист: Георги Тошев

В ролите: Жан-Жак Ано

Език: френски

Субтитри: български

За филма

Жива легенда на световната кинематография, французинът Жан-Жак Ано работи върху сценарий за нов филм, свързан с пожара в катедралата „Нотр Дам“. Георги Тошев се среща в Париж със създателя на знакови филми като „Името на розата“, „Любовникът“, „Мечката“ и „Седем години в Тибет“. Резултатът е този любопитен и вълнуващ документален разказ.

Прожекции

За книгата

Великите произведения на изкуството често са породени от велики мечти. Едва 9-годишен, Жан-Жак Ано заявява на майка си, че ще бъде кинорежисьор или нищо друго. Целта отдавна е постигната и някои от филмите на това решително дете като Името на розата, Мечката, Любовникът, Седем години в Тибет, Братята тигри, са любими на милиони зрители по целия свят. Животът в киното е разказан от първо лице в тази изумителна книга.

Ненадминат техничар, който винаги е в крак с новите технологии, Жан-Жак Ано започва кариерата си в рекламата, където бързо се превръща в звезда, впечатлила дори жив класик като Франсоа Трюфо. Когато стига до голямото кино, триумфира още с дебюта си – през 1976 г. Победа с песен на уста му носи „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм. След това почти всички проекти на този неуморен пътешественик ще го отведат в четирите краища на света – до Кот д’Ивоар, Канада, Аржентина, Испания, Кения, Италия, Шотландия, Виетнам, Тунис… Темите на филмите му са различни, но посланията им са универсални. Резултатът: Ано безспорно е най-световният от френските режисьори.

Жан-Жак Ано е и забележителен режисьор на актьори, уловил таланта на някои от най-великите – от Патрик Дьовер до Шон Конъри, от Брад Пит до Рейчъл Вайс.